Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így korlátozzák Gödöllőn a választási plakátháborút

2014-02-14 18:15:46

Február 15-én lép hatályba a választási plakátok elhelyezéséről szóló önkormányzati rendelet Gödöllőn. A jogszabály – igazodva az időközbeni változásokhoz – felülírja a nyolc évvel korábban alkotott helyi rendeletet. Paragrafusai nem csak az április 6-án lezajló országgyűlési képviselő választásra vonatkoznak, hanem az ugyancsak idén esedékes európai parlamenti-, illetve az önkormányzati voksolásra is.

Választási plakátot tilos elhelyezni – többek között – a város műemlékein (18 darab), azok 20 méteres környezetében és egyes, helyi védelem alatt álló épületeken (5 darab). Túlmenően: a városi közparkok területén és azok kerítésén, játszótereken és azok kerítésén, az önkormányzat tulajdonában álló intézmények épületén, valamint gazdasági társaságai elhelyezésére szolgáló épületeken és azok kerítésein. Ezen kívül a tilalom kiterjed a közterületek lévő élő fákra, a köztéri szobrokra, a közterületi berendezésekre, az autóbusz-várókra, telefonfülkékre, illetőleg a közvilágítási-, villany- és telefonoszlopokra is. Nem rakható ki választási plakát az állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületre vagy azon belül, és a szavazás napján tilos lesz a szavazóhelyiséget magába foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül választási kampánytevékenységet folytatni közterületen.

A város 50 pontján fellelhető hirdetőhengerekre csak az üzemeltető engedélyével ragasztható fel választási plakát. Ideiglenes választási hirdető-berendezés térítésmentes elhelyezésére Gödöllő 10 pontján van lehetőség. Ettől eltérő, a közúti és gyalogos forgalmat nem zavaró helyszínen legfeljebb 4 négyzetméteres felületen helyezhető el önálló választási hirdető-berendezés, amiért négyzetméterenként 100 forintos közterület-használati hozzájárulást kell fizetni naponta. Ha valaki önkormányzati tulajdonú ingatlanban kíván választási gyűlést tartani, annak óránként 20 ezer forintos bérleti díj megfizetésével kell számolnia.

Aki a tilalmakat megszegi, köteles az épület, illetve a közterület eredeti állapotát helyreállítani. Amennyiben az erre vonatkozó felhívásnak a kötelezett 48 órán belül nem tesz eleget, úgy költségére a helyreállítást elvégeztetik. A rendeletben foglaltak betartásának elmulasztása a közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegésével egyenértékű, amiért 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online