Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nőtt a vonzereje az agráriumnak a fiatalok körében

2014-02-11 16:32:07

- A Szent István Egyetem a magyar agrárium legfontosabb felsőfokú oktatási intézménye - mondta kedden, gödöllői sajtótájékoztatóján dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető az egyetem Állattenyésztési Tanüzemében megtekintette az ott kifejlesztett, piaci termelésre szolgáló, zártrendszerű, telepíthető baromfitartási technológiát, amivel háztájiban is a nagyüzemi termeléshez hasonló eredményeket lehet elérni. Az eseményen részt vett dr. Simon Attila István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Vécsey László, a választókerület országgyűlési képviselője is.

A sajtótájékoztatón a Szent István Egyetem (SZIE) rektora, dr. Tőzsér János (képen balról a harmadik) tájékoztatást adott arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a felsőoktatási intézmények közül elsőként a gödöllői székhelyű egyetemmel kötött stratégiai megállapodást. Ennek jegyében működik közre az intézmény a többi között az aszály-, a vízgazdálkodási-, a sertés- és a háztáji stratégiák kidolgozásában és megvalósításában. A rektor megköszönte a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar által Csíkszeredában elindított agrár-irányultságú mester- és doktorképzéshez nyújtott minisztériumi támogatást. Hozzátette: hasonló képzéseket a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar is indítani kíván erdélyi telephelyeken az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási és kutatási bázis kialakítása céljából. A VM és a SZIE vezetője az együttműködést még szorosabbá tévő rendszeres konzultáció lehetőségéről is tárgyalt a hazai agrárágazat teljesítményének további fokozása érdekében.

- Nagyon hasznos megbeszélést folytattunk, hiszen, mivel a SZIE a magyar agrárium legfontosabb felsőfokú oktatási intézménye, együttműködésünk meghatározó a mezőgazdaság fejlesztésében – szögezte le a miniszter, aki arról is szólt, hogy az egyetem és a tudományos kutatások teljesítménye is tükröződik abban, hogy a magyar agrárium jobban teljesít.
- Hazánk mezőgazdasága versenyképes és ezt szakértelem nélkül nem mondhatnánk el. Az ágazat teljesítménye az elmúlt négy évben 30 százalékkal nőtt. Gödöllőre 15 százalékkal, Debrecenbe pedig 20 százalékkal többen jelentkeztek az agrárszakokra 2013-ban. Képzésükre nagy szükség van a vidékfejlesztéshez – hangsúlyozta Fazekas Sándor (képen balról a második).

A szaktárca vezetője a következő időszak fontos feladatának nevezte a közép- és felsőfokú agrárképzés összehangolását. A VM 59 iskolából álló szakképző rendszert működtet. A miniszter lényegesnek tartja, hogy agrárszakképzés csak a tárca által fenntartott intézményekben legyen, mert így harmonizálni lehet a mezőgazdasági termelés és képzés igényeit. Fontos, hogy a kutatóintézetek és az egyetemek között is legyen megfelelő összhang. A szaktanácsadás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve adhat hatékony segítséget a termelőknek.


A miniszter elismerően szólt a dr. Póti Péter általános és stratégiai rektor-helyettes (képen balra) által bemutatott, a családi gazdaságokban alkalmazható professzionális, a tudományos eredményeket hasznosító baromfitartási technológiáról. Az Állattenyésztési Tanüzembe telepített, a háztáji programhoz illeszkedő eljárás szó szerint helyben, az udvarban teremt munkalehetőséget, akár csökkent munkaképességű embereknek is. Kiszolgálása napi egy-két órás elfoglaltságot igényel - nem számítva az őrzést és készenlétet – mellette tehát egyéb házkörüli munkák is végezhetők.
A technológia a klimatikus viszonyokra (hőmérsékletre, páratartalomra, légcserére, megvilágításra) teljesen, a tartási- és takarmányozási feladatokra részben automatizált állattartó épületben kapott helyet. A létesítmény egyaránt alkalmas csirkenevelésre, brojler hízlalásra, ketreces és almos programozott tojás előállításra, úgy is, hogy egy-egy településen akár több udvarban, vagy egy közös „telepen” összehangolt, azonos technológiájú termelés történjen.
A mobil épületben jelenleg 400 csibe almos nevelése történik takarmányozási kísérlet keretében. Bemutatták az épületbe helyezhető ketreces technológiát is, amelybe jércék és tojók telepíthetők, miután elérték a szükséges kort és súlyt. A háztáji körülmények között engedélyezett méretben 350 tojótyúk elhelyezésére van lehetőség az európai uniós előírásoknak mindenben megfelelő ketreces tartásban. Forrás: SZIE Kommunikáció


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online