Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Legyünk élelmesebbek: merjünk lopni!

2014-02-10 12:38:25

Szeretek főzni. Sőt, kísérletezek az ételekkel, konkrétan kitalálok ételeket. Hát, a legtöbbet többször is el kell készítenem, apró változtatásokkal, de akkor, amikor azt mondom, igen, ez jó, akkor az tényleg ízletes. Amikor a barátaimmal a főzésről beszélek, örömmel újságolom nekik el, mit találtam ki, és nagyom jó visszahallani, amikor elégedetten mesélik, hogy elkészítették, és jót ettek belőle. De, gondoljunk bele, mennyi energiába került nekem kitalálni, kikísérletezni az ételt, és mennyibe került ez az ismerőseimnek, akik kész receptet kaptak tőlem! Miért osztom ezt meg Önnel, kedves olvasó? Mert ez jutott eszembe akkor, amikor a minap egy érdekes cikket olvastam.

A cikk azt ecsetelte, számos példát látunk a skandináv országokban arra, hogy a havas, jeges utakat, járdákat milyen alternatív módszerekkel mentesítik a síkosságtól. A mechanikai módszerek, azaz apró kőzúzalék, homok, fűrészpor és hamu használata jóval kíméletesebb a természethez és az utak felületéhez. Mert, hát, ugye, a sózás kényelmes, de kíméletlen az utak burkolatához. A sózás a „kátyú-gyár”. Azt mondják, az előbb felsorolt, környezetbarát módszerek tavasszal, az olvadás után utómunkákkal járnak, hiszen tisztítási, vagy begyűjtési feladatokat követelnek meg. De, kérdem én: a sózás nem jár utómunkákkal? Dehogynem! Kátyú-mentesítéssel. Melyik a drágább? Mi miért nem vesszük át ezeket a technikákat? Nos, hogy jön ide az első bekezdésben megfogalmazott gondolatom?


Azon gondolkoztam, hogy miért jó Gödöllőnek a testvérváros. Vajon mi alapján választják az arra illetékesek ki, hogy melyik település legyen a „testvérünk”? Profitáltunk-e már valamit az eddigi testvérváros-kapcsolatunkból? Valószínű, hisz mi másért választana a városvezetés „tesót”? De miért nem vagyunk kicsit élelmesebbek? Miért nem nézünk körül a világban, hogy mi az, ami valahol jól működik, és az a mi kis városunkban is jól működne? Legyen a testvérvárosunk, és vegyük át az általuk kikísérletezett technikákat. Mint – például – a fent említett síkosság-mentesítő eljárásokat, hogy az útjainkon kevesebb kátyú legyen.
Ehelyett elsősorban az látszik, hogy csináltunk nekik kis kőtáblákat az Alsó-parkba, amiket az arra sétáló kutyák rendszeresen „felül-jelölnek”.

Természetesen, ha az eddigi testvérváros-kapcsolatunkból már kézzel fogható haszna volt a városnak, akkor ez az én tájékozatlanságomra vall. Bár, mint városlakó, a bőrömön még nem éreztem semmi olyat, ami ezekből a testvéri viszonyokból eredne! Hasznosnak tűnik olyan dolgokat csinálni, amit más város is csinál. Ilyen esetben érdemes és bocsánatos bűn „lopni”.
Megfogalmazódott bennem újra az a gondolat, hogy lennék Gödöllő házmestere! Tudják: „merjük lecserélni a közös képviselőnket, de ha már cserélünk, cseréljük házmesterre, az az intézmény legalább működött annak idején.” Laca


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online