Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Nem, köszönöm! éve az idei esztendő

2014-02-08 11:58:11

A legtöbb fogadalmat nehéz betartani, de a fenntarthatóbb élet megvalósítása könnyebb, mint gondolnánk! Kezdjük mindjárt azzal, hogy száműzzük a műanyagot – amennyire lehet – a háztartásból. Az alábbi összeállítást a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület munkatársa, Antal Orsolya készítette.

Miért fontos, hogy kevesebb műanyagot használjunk? Mert sokkal több műanyag hulladékot állítunk elő, mint amennyit kezelni vagy újrahasznosítani tudnánk! A műanyag szemét mindent elborít: palackok és zacskók úszkálnak az óceánok legtávolabbi vizein, hevernek érintetlen partokon, folyóparti parkokban és lakatlan szigeteken. A probléma globális, de otthonainkban kell kezdeni megoldani!

Tíz ötlet az induláshoz

1. Ebédeljünk okosabban

Legyen nálunk evőeszköz, amikor elmegyünk ebédelni a munkahelyünkről! Ne használjuk a büfék, kifőzdék eldobható műanyag evőeszközeit! Ha elvitelre vesszük az ebédet, vigyünk saját ételes dobozt.

2. Használjuk ki a divatossá váló megosztás előnyeit

Autómegosztás, szerszámmegosztás, szívességek, ruhacsere, könyvcsere. Ha még nem próbáltuk, idén ne hagyjuk ki! Meglepő, de tény, hogy tárgyaink 80 százalékát kevesebb mint havonta egyszer használjuk. Miért ne adhatnánk kölcsön egymásnak? Csökkentsük felesleges holmijaink számát, a világhálón, de környékünkön is, számtalan lehetőséget találhatunk a megosztásra.

3. Használjuk a vásárlásokhoz saját szatyrunkat

Szerencsére egyre több ember táskájában lapul már a jóöreg bevásárlószatyor. Műanyag zacskók százmilliói szennyezik az óceánokat, az élővizeket, a talajt. Nem kell több eldobható zacskó.

4. Változtassunk ajándékozási (és csomagolási!) szokásainkon

Az újévben köszöntsük az ünnepelteket öko-ajándékokkal és élményekkel! A csomagolás legyen újrahasznosítható, sőt, újrahasználható, például, egy színes textiltáska. De bármilyen újrahasznosított papírba is csomagolhatunk, újságba, tavalyi naptárba vagy régi térképekbe. Legyünk kreatívak!

5. Szerezzünk be rozsdamentes acélból készült szívószálat

Vegyünk – mondjuk – mindjárt négyet, és ne használjunk többé eldobható műanyagot. Szerezzünk otthonra és a munkahelyünkre is, ha úgy döntünk, szükségünk van rá...


6. Víz BPA és műanyag nélkül

Az ivóvíz nélkülözhetetlen, de a palackozott vizek esetében komoly probléma, hogy egyrészt a palackok szennyezik a környezetet, másrészt BPA-t (biszfenol-A) tartalmaznak, ami bizonyítottan káros az egészségre. Ma már számtalan BPA-mentes kulacs kapható, akár a neten is (például: EQUA, Laken), akár víztisztítóval.

7. Ismerjük meg a bambuszt és használjunk bambusz termékeket

A fenntartható gazdálkodásból származó bambusz kiváló alternatívája az eldobható műanyagnak és a fának.

8. Okostelefonosoknak: csatlakozzunk az Instagram #Litterati mozgalmához

Jeff Kirschner tudatformáló „vedd észre a szemetet” mozgalmat indított az Instagram nevű telefonos alkalmazáson. Litterati nevű szervezete arra kéri a felhasználókat, hogy fotózzanak le egy-egy útjukba kerülő szemetet, a képet töltsék fel az Instagram #Litterati „lerakójába”, majd hasznosítsák újra vagy dobják kukába a szemetet. 30 ezer képnél tartanak.

9. Utasítsuk vissza

Csökkentsük, használjuk újra, hasznosítsuk újra és utasítsuk vissza! 2014 a „Nem, köszönöm!” éve. Nincs szükségünk újabb evőpálcikákra, se szórólapokra a postaládában, se minden zöldséghez külön nejlonszatyorra, még akkor sem, ha ingyen van!

10. Tűzzünk ki „Nem vásárolok!” célt, és érjük el

Ha szeretnénk megtakarítást elérni, egészségesek lenni, vagy csökkenteni a műanyagok használatához köthető öko-lábnyomunkat, mindig van rá mód, hogy a „kevesebb több” elve szerint éljünk. A környezeti hatások nagy része a termék létrehozásához köthető, azaz ha nem veszünk meg egy terméket, segítünk elkerülni az előállításából eredő hatásokat.
Tűzzünk ki „Nem vásárolok!” célt életünk bármely területén, és tartsuk szem előtt! Az időkeret mindegy, lehet egy hét, egy hónap egy év. Például: fél évig nem veszünk műanyag poharas kávét az automatából. Nem vásárolunk új ruhát, amíg minden egy éve nem használt ruhánkat el nem adományozzuk. Nem eszünk csomagolt bolti zöldséget egész évben, csak piacon vásároltat, amit a kosarunkba rakunk.  Akár nagy, akár kicsi a cél, tűzzük ki és érjük el!
Forrás és további információAz Invitel IP TV és Digitális kábeltévé előfizetéseivel HD minőségben is élvezheti a TV csatornák műsorait.

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online