Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Választási kampány, mint testcselpuszi

2014-01-24 17:39:26

Hát, ez egy érdekes szó. Játékos, kaján, kicsit kacér, ugyanakkor alapvetően azt jelenti: átverés, becsapás. Azon gondolkoztam, milyen kampány-stratégiával készüljek a polgármester-választásra, és rövid töprengés után folyton ez a szó jutott eszembe. Aztán feltettem magamnak a kérdést: a választási kampány egy testcselpuszi?

Nem tudom, de gondoljuk át együtt. Mit csinál a jelölt a kampányidőszakban? Különböző módszerek segítségével eljut a választópolgárhoz, és megpróbálja meggyőzni, hogy szavazzon rá. Hogyan? Hát, érdekeltté teszi a választót, hogy őt válassza, tehát valószínűleg ígér valamit. Az, hogy ezt betartja-e, vagy nem, már nem igazán érdekelheti a választás után, hiszen, ha nem győzött a jelölt, akkor úgyis mindegy, ha meg győzött, nem gond, elhangzik az „úgysem tudják számon kérni” mondat, és van 4 év, hogy feledtesse a be nem tartott ígéreteit, vagy megmagyarázza, miért nem tudta megcsinálni. Cseles! Testcseles!

Ezt rettenetesen gusztustalannak tartom. De talán mi, választópolgárok is hibásak vagyunk. A gyerek is annyit rosszalkodik, amennyiért még éppen nem kap büntetést. A szigorú szülőknél kevésbé rossz, a lazábbaknál nagyon rossz a gyerek. Mi, a választók, egyáltalán nem vagyunk szigorúak. Nem kérjük számon az általunk megválasztott jelöltektől az ígéreteiket. Nem leszünk morcosak, nem haragszunk. Eltelik 4 év, és elfelejtjük. Ugyanaz az ember, szinte ugyanazokat a dolgokat ígéri újra: megint elhisszük, megválasztjuk, nem tartja be, eltelik 4 év…


Szabaduljunk már ki a kalitkából, emberek! Nézzük már át egy kicsit a városunknak tett ígéreteket, amit az elmúlt néhány választáson tettek! Azok a tettek teljesültek, amik akkor is bekövetkeztek volna, ha egyáltalán nem lenne városvezetés. Kemény, vádaskodó szavaknak tűnnek ezek, de ígérem, a következő megjelenésre kigyűjtök egy pár ilyet, sőt, ha lehet, csinálok egy kis statisztikát is.

Egyfajta csapdában érzem magam, hiszen látják, lenézem azokat az embereket, akik a saját céljuk elérése érdekében átgázolnak másokon, még ha „csak” a hiszékenységüket használják ki, akkor is! Pedig egy választási kampány úgy zajlik, hogy választási programot írnak a jelöltek, ígérnek, és aki a legmeggyőzőbb, valószínű az nyer. Miért vagyok csapdában? Mert én nem szeretnék felelőtlenül, vakon ígérni. De, ha nem teszem, nem választanak meg. Na, ez az igazi testcselpuszi! El kellene gondolkozni: ki kell egy város, a mi városunk élére? Egy ígéretekkel teli ember, vagy egy olyan, aki nem ígér konkrétumokat, hanem irányvonala van, céljai vannak. Mert ha ezek a célok reálisak, és követhetők, mögé lehet állni.

Megfogalmazódott bennem újra az a gondolat: „merjük lecserélni a közös képviselőnket, de ha már cserélünk, cseréljük házmesterre, az az intézmény legalább működött annak idején.” Lennék Gödöllő házmestere! De, hát, ezt már tudják, olvashattákLaca



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online