Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan írjunk prózát?

2014-01-20 14:32:16

Hogyan írjunk prózát? címmel négy részből álló írástechnikai előadás-sorozatot indít a gödöllői IRodalmi KerekAsztal (IRKA) februárban, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. A kéthetente lezajló, az alábbiakban felsorolt témaköröket taglaló összejövetelek előadója Varga Bea (On Sai) író, a Könyvmolyképző Kiadó szerkesztője lesz.

Február 7., péntek 18 óra
Regények a banánhéjon innen és túl

A lektorok szempontjai bírálatkor. Tipikus nyelvi hibák. Tipikus, szerkezeti hibák. Narrációs gondok és mesélés. Mi számít, a nyelv, a történet vagy a divatos témaválasztás? Van-e különbség a kiadók között? Milyen célcsoportok vannak, és érdemes-e nekik írni? Önmegvalósítás kontra bérírás.

Február 21., péntek 18 óra
Zsánerkoktél, avagy irodalmi bárpult ponyvaszerzőknek

A különböző tematikák eszköztára. Mitől jó egy sci-fi, fantasy, krimi, romantikus írás, misztikus-romantika? Melyik eszköz működik az egyik helyen, ami a másiknál nem? Leírás és karakterábrázolás. Mi az előnye, ha a szerző kilép a komfortzónából? Mi a hátránya?

Március 7., péntek 18 óra
Dramaturgia, avagy ha neked jó, nekem jó

A cselekményívről. A konfliktusok kapcsolata a világgal és a karakterekkel. Ki legyen a nézőpont egy jelentben, melyik jelenetet érdemes leírni? Író ígéret és annak megtartása. Honnan derül ki, hogy rossz a dramaturgia? Hogyan fejleszthető a dramaturgiai érzék? Lezárások, nyitott végek és függő végek. Az írói eszköztár bővítése. Hogyan sikáljuk el a hibákat?

Március 21., péntek 18 óra
A párbeszéd - avagy szólalj meg, megmondom, ki vagy!

Miért fontos a párbeszéd egyedisége? Egy jó jelenetben kik a beszélők és miért épp ők? Mitől túlírt egy dialógus? Hogyan lehet narráció nélkül megmutatni a szereplő nemét, korát, társadalmi státuszát, élethelyzetét, érzelmi állapotát? Mi a maszkolás és fókusz irányítása? Mi az elszórt infoadagolás? Fantasztikumban hogyan lehet világépítésre használni a dialógust?

Az előadásokra a belépés ingyenes, de az IRKA működésének támogatására adományokat elfogadnak.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online