Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ha már fészbutul a világ, ránk a kultúra vigyáz…

2014-01-19 18:41:58

Rendhagyó módon, az egyik díjazott, Danis János fotóművész Lét szeletek című, március 9-ig ingyenesen megtekinthető kiállításának megnyitója vezette fel a Magyar Kultúra Napja gödöllői rendezvényét. A Művészetek Háza Gödöllő épületének konferenciatermében január 19-én lezajlott tárlatavató után az érdeklődők azonnal az ünnepi esemény részesévé váltak.

A Talamba ütőegyüttes és a Cantus Ludus énekegyüttes fellépésével kísért program csúcspontját a Gödöllő Kultúrájáért díj átadása jelentette. Az 1998-ban alapított önkormányzati elismerést és az azzal járó pénzjutalmat ebben az évben Liskáné Fóthy Zsuzsanna, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgató-helyettese, valamint a már említett Danis János érdemelték ki. Előbbit kiemelkedő kulturális és közművelődési tevékenysége, valamint a város iránti elkötelezettsége elismeréséül, utóbbit pedig igényes és nemzetközi szintű színvonalas munkásságáért jutalmazták.

A Török Ignác Gimnáziumban érettségizett Liskáné Fóthy Zsuzsanna közel 22 éve dolgozik a helyi könyvtárban. Szakmai karrierjének első fontos momentuma 1994 márciusára datálódik, amikor a felnőtt olvasószolgálat vezetőjének nevezték ki. Három évvel ezelőtt a könyvtár szakmai vezető helyettese lett, majd tavaly szeptembertől a közművelődési intézmény igazgató-helyettesi teendőit látja el. Szakmai munkája középpontjában az olvasásfejlesztés áll, aminek előmozdítása érdekében számos program – köztük a Könyvtár kommandó – fűződik a nevéhez. Fő szervezője az Erzsébet-kultusz ápolásában és a fiatal tehetségek felkarolásában egyaránt kiemelkedő szerepet betöltő, hamarosan két évtizedes múltra visszatekintő Erzsébet királyné vers- és prózamondó versenynek.
Köszönőbeszédében a díjazott kitért arra is, hogy a gödöllőiek jól ellátottak a sokrétű kulturális programokból, és az embernek néha az az érzése támad, hogy jó értelemben vett „túltermelés” van a városban ezen a területen.

A villamosmérnöki végzettséggel rendelkező Danis János 1999 óta foglalkozik behatóbban a fényképészettel. A természet- és tájfényképezésen keresztül jutott el az ember- és környezetábrázolásig. Inkább riporternek, mint fotóművésznek tartja magát. Öt földrészen több mint 2 ezer képét állították ki, amikkel 150 különböző díjat nyert. Két évvel ezelőtt a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiválósága (EFIAP) minősítést szerzett. A gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdió művészeti vezetője, tavalyelőtt neki ítélték oda a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) Év fotográfusa kitüntetést.
Negyedórásra ígért, de rövidre fogott mondandója végén Danis János úgy fogalmazott: köszönetem itt látható a falakon.

Meglepetésként hatott és óriási sikert aratott a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ munkatársainak humoros elemekkel jócskán teletűzdelt műsora. A kollégák versben és dalban fogalmazták meg köszöntésüket. A csattanót a Cantus Ludus énekegyüttes tagjaival közösen előadott, József Attila: Kertész leszek című versének sajátos átirata jelentette. Annak is sokat mondó refrénje, ami így hangzott: Ha már fészbutul a világ, ránk a kultúra vigyáz…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online