Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő és a civilek – így látja a kommunikációs igazgató

2014-01-07 10:17:28

A Gödöllői Hírek Online 2014. január 4-én megjelent „Érdekli-e a városvezetést, hogy mit és miről beszélnek az emberek maguk között?” Milánkovics Kinga által jegyzett cikkre a következő észrevételt kívánom tenni:

A megjelent írás azt állítja, hogy az önkormányzat és a város vezetőinek összességében a civil szervezetekkel kapcsolatos „teljesítménye tökéletesen elégtelen”...


Ezzel szemben az igazság az, hogy Gödöllő város képviselőtestülete a költségvetésben minden esztendőben 3,5 millió forintot biztosít pályázati lehetőségként a városban működő civil szervezetek számára.
A város Civil Házat biztosít ingyenesen a civil szervezeteknek, amit előzetes egyeztetés után a bejegyzett szervezetek vehetnek igénybe.
A Polgármesteri Hivatal alkalmazásában civil referens dolgozik, akinek feladata többek között a szervezetek segítése, a velük való kapcsolattartás, a szervezetek munkájának összehangolása, a Belvárosi Napokon a Civil Utca megszervezése.
Az önkormányzat kezdeményezte a Civil Kerekasztal létrehozását, melyben minden civil szervezet egyenrangú tagként van jelen. (Az együttműködést koordináló fórumban a cikk írója, Milánkovics Kinga is tag volt, de már kilépett.)
Az elmúlt években az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködésének eredményképpen valósult meg a „Legyen Gödöllő kerékpárosbarát város” program, mely során több mint 40 millió forintot biztosított a város a kerékpáros egyesület javaslatainak megvalósítására, és a következő években is évi 20 millió forint épülhet be a város költségvetésébe.
Széles körű civil együttműködés eredménye a „Tiszta udvar rendes ház” program, amelyben több százan vesznek részt. Évek óta civil összefogással kerül megrendezésre a Madarak és Fák Napja és az Állatvédelmi Nap, de a Milánkovics Kinga által oly erősen hangsúlyozott társadalmi szolidaritás fórumaként megalakult és nagy hatékonysággal működik a városi Társadalmi Felzárkóztató Program a szociális területen érintett civil szervezetek és a Roma Kisebbségi Önkormányzat aktív közreműködésével.
És ne hagyjuk figyelmen kívül a szintén civil formában működő sport- és kulturális szervezetek aktivitását és támogatását. Nélkülük igen szegényes lenne a város kulturális és sportélete.

Milánkovics Kinga hiányolja a városi civilstratégiát. A tény, hogy másfél évvel ezelőtt Tóth Tibor alpolgármester úr pontosan a Milánkovics Kingával való beszélgetés után őt kérte fel egy ilyen stratégia elkészítésére, amitől a kezdeti „nyitottság” után Milánkovics Kinga visszalépett.
Az előbbi együttműködési kísérleten felül több alkalommal volt együttműködés és együttműködési kísérlet a város és a Regina között. A szervezet vezetőjének ötletei és kezdeményezései nem a város együttműködésének hiánya miatt nem valósultak meg.
Tény viszont, hogy az önkormányzat nem tud támogatni civil szervezeteken keresztül érvényesülni akaró gazdasági törekvéseket.

Gödöllő város vezetése a jövőben továbbra is nyitott a párbeszédre az egyesületekkel, a civil szervezetekkel, ami szerencsére a legtöbb esetben jól működik. Péterfi Csaba kommunikációs igazgató


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online