Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Várhatóan szűk 30 millióval kevesebbet pakol az állam a gödöllői közkasszába jövőre

2013-12-12 11:24:36

A dolgok jelenlegi állása szerint mintegy 6,7 milliárd forintos bevétellel lehet számolni Gödöllő jövő évi költségvetését illetően. Ez a 2014-re vonatkozó városi büdzsé helyi képviselőtestület tagjai által – 11 igen és 2 nem szavazattal, valamint 2 tartózkodással – december 12-én jóváhagyott koncepciójából derül ki.

A Gödöllőre érkező állami támogatások összege előreláthatólag kevéssel felülmúlja majd az 1 milliárd forintot, ami a helyi költségvetés tervezett bevételének 15,8 százalékával egyenértékű. Idén ez a mutató 16,3 százalék volt, és összegét tekintve bő 27 millió forinttal haladta meg a jövő évre várható mértéket.
Adóbevételekből közel 3 milliárd forintot remél a városvezetés. Ezen belül a legjelentősebb tétel a 2,25 milliárd forintra prognosztizált iparűzési adó, aminek összege nagy valószínűséggel megegyezik a felhalmozásra (fejlesztés és felújítás) szánt kiadásokkal.

A városatyák – egyebek mellett – határozatba foglalták, hogy a működés területén csak a jogszabályban előírt közalkalmazotti és köztisztviselői illetményemelés hajtható végre, és az adható juttatásokat az idei szinten kell biztosítani. Fokozottan fontos a pályázati források igénybevétele, miként a városi sportprogram folytatása, a Régi ház – Kezdet és vég elnevezésű tematikus év, illetve a Holokauszt emlékév is a kiemelt célként támogatott kategóriába tartozik.

A fejlesztések közül elsőbbséget élvez a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója második ütemének végrehajtása, a városi uszoda projekt előkészítése, a járda- és útépítési-, valamint a kerékpáros-barát program folytatása. Az intézményeket érintő felújítások esetében elsődleges szempont az életveszély elhárítása, a további állagromlás megakadályozása és a költségcsökkentés.

Az önkormányzati alapítású nonprofit gazdasági társaságok közül a VÜSZI Kft. igényli a legtöbb városi dotációt 2014-re. A városgondnoki teendőket is ellátó cég, az idei 607,7 millió forinttal szemben, bruttó 512,5 millió forintos közpénz-bevétellel kalkulál az emelt szintű út- és járdaépítés tétele nélkül. A Kalória Kft. – függően az egyházi intézmények rezsiköltség-térítésétől – 291 és 302 millió forintos önkormányzati támogatáskérő verziót is megfogalmazott, míg a Művészetek Háza Gödöllő Kft. bruttó 150 millió forint körüli önkormányzati dotációt kér.

Gödöllő 2014-es költségvetési koncepcióját csak a lokálpatrióta klubos városatyák szavazták meg. A két Fideszes nem mellett, az MSZP és a Jobbik képviselője tartózkodott. A javaslat ellenzői közül Vörös István mondta el véleményét. A Fidesz delegáltja teátrálisnak és látványosnak nevezte a felvállalt feladatok egy részét, mondván, ezek a polgármester körül csoportosulnak. Azt is hozzátette: a városvezetés elveszítette a kapcsolatot a lakossággal.
Vörös István kijelentéseire többen is reagáltak a lokálpatrióta klubos képviselők közül. Valamennyien értetlenkedtek képviselőtársuk szavain.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online