Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gyurcsány Ferenc igazat adott Gémesinek

2013-11-22 20:02:26

A délutáni és a kora esti órákat Gödöllőn töltötte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, hazánk egykori (2004-2009) miniszterelnöke november 22-én. A szenvedélyességéről híres politikus járt a város főterén, részt vett egy családlátogatáson, majd fórumot tartott az Erzsébet királyné Szálloda báltermében. A gödöllői Gyurcsány-vizit tréfától és tüntetés-jellegű sajtótájékoztatótól sem volt mentes.

Gyurcsány Ferenc Pécelről érkezett Gödöllőre, de nem oda ahová a helyi aktivisták várták: a Művészetek háza Gödöllő épülete előtti parkoló helyett a szálloda mélygarázsába hajtott fehér színű Volvójával (ennek a későbbiekben még lesz jelentősége). A föld alól a felszínre sétált, ahol üdvözölte az őt váró szimpatizánsokat és ismerősöket. Miután letudta a köszöntést, néhány percig munkatársunk rendelkezésére állt.

- Mennyire érzi a Demokratikus Koalíció nyerhetőnek a gödöllői választókerületet?

- Hát, minden körzetért meg kell küzdeni. A hagyományok szerint jobb esélye van a jobboldalnak, ez nem kétséges. Ha van összefogás, amit mi remélünk, akkor lehet csinálni egy szoros versenyt, aztán a jó ég tudja, hogy a végén ki nyer.

- Jelenleg az MSZP és az Együtt 2014-PM választási szövetségnek, illetve a Demokratikus Koalíciónak is van megnevezett jelöltje erre a körzetre. Ha létrejön az összefogás, akkor ki lép vissza a másik javára?

- Ki tudja? Ebben országosan kell megállapodni, ami még idő előtti, így őszintén megmondom, egyelőre nincs erről véleményem.

- Ha csak Gödöllőt vesszük alapul, el kell ismerni, Gémesi polgármester úrnak komoly támogatói bázisa van. Tervezik-e, hogy felveszik vele a kapcsolatot a szavazatok esetleges növelése érdekében?

- Ilyen bonyolult, ezoterikus számításba most nem bocsátkoznék. Általában a gödöllőiekkel kell szót értenünk. Szavazókat elcsábítani? Ezt nem tudom, hogyan kell csinálni. Nem vagyok egy csábító fajta. Egyenesen kell beszélnünk országosan és helyben is. Egyébként meg hazudnék, ha azt mondanám, hogy ismerem a gödöllői közéletet.
Hozzá kell azonban tenni, hogy Gémesinek igaza van. Ami a következő évben történni fog az önkormányzatokkal, főleg az 5 ezer fő alatti településekkel, az dráma lesz. Közülük nagyon sok az év közepére komoly problémával nézhet majd szembe. Azok a kistelepülési polgármesterek, akikkel beszéltem, meg is vannak ijedve.


Fél öt magasságában mintegy 30 főből álló, a „bukott baloldali” képviselőket, így Gyurcsány Ferencet is elítélő szövegű táblákat magasba emelő csoport gyülekezett a szálloda mélygarázsának lejárója mellett. A Fidesz-szimpatizánsokat Vécsey László, a gödöllői központú választókerület egyéni országgyűlési képviselője vezette, aki sajtótájékoztatót tartott. A kormánypárti honatya – többek között – így fogalmazott:
- Azért gyűltünk össze, hogy Gyurcsány Ferenc gödöllői látogatását emlékezetessé tegyük. Azért különleges ez a nap, mert nem értjük, miért jött ide. A gödöllőieknek és a választókerült településein élőknek elegük van a bukott baloldalból, elegük van azokból, akik egyszer már együtt tönkre tették az országot. Most ugyanazt a szövetséget akarják ismét összerakni, ami egyszer már majdnem odáig vezette az országot, hogy Görögország sorsára, azaz, csődbe jusson.
Kormányzásuk nyolc éve alatt tizenötször emelték a rezsiárakat, megnyomorították a magyar embereket, családokat, háromszorosára emelték a gáz- és kétszeresére a villanyáram árát, noha előtte, a kampányban ennek az ellenkezőjét hangoztatták. A rezsicsökkentés nagyjából megpróbálta ezeket a károkat elhárítani. Belehajszolták az embereket a devizahitelekbe, ennek a problémának a felszámolására a kormány folyamatosan hangsúlyt fektet.
Csak abban tudnak gondolkodni, hogy az őket finanszírozó háttérszervezeteknek, bankoknak és a multinacionális cégeknek a profitját helyreállítsák és mentesítsék őket a plusz terhek viselése alól.
A kormány az elmúlt három és fél évben növekedési pályára állította az országot. Növekszik a foglalkoztatottság, több mint 200 ezerrel több ember dolgozik, mint a 2010-es kormányváltás idején, és 10 százalék alá csökkent a munkanélküliség. Januártól tovább folytatódik a rezsicsökkentés, ami az eddig már elrendelt intézkedések hatására 20 százalékos mértékű, valamint szociális kedvezmények is segítik a családok boldogulását.


A Fideszes demonstrálók azért húzódtak a mélygarázs lejáró mellé, hogy a maguk módján köszöntsék a szállodába visszatérő Gyurcsány Ferencet. Az ex-miniszterelnök azonban megtréfálta őket, mert nem a fehér Volvóval érkezett, hanem egy másik autóval. A teremgarázsból a hotel recepcióján és a belső udvaron át az étterembe sietett, ahol néhány percre megpihent, szűk körben beszélgetett, majd felsétált a bálteremben kezdődő fórumra.

A zsúfolásig telt hallban többek felállva tapsolták meg a DK elnökét, aki – miután megpróbált segédkezni a hangosítás élesítésében – nekilátott mondandójának. Némi humorral és szenvedélyesen, ahogy ez tőle megszokott. Egyik fő üzenetét úgy fogalmazta meg, hogy – ha jövőre a DK-t is magában foglaló demokratikus ellenzék kerül hatalomra – az fog történni Magyarországon, amit Önök akarnak!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online