Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hánykulcsos lenne a jó adó?

2013-11-20 16:06:09

Egy táblával a kezében érkezett a gödöllői piac egészségügyi központ felőli bejáratához november 20-án, nem sokkal dél után Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM Szövetség elnökségi tagja, hogy csatlakozzon a politikai szervezet által igazságtalannak ítélt egykulcsos személyi jövedelemadó ellen aláírást gyűjtő helyi aktivistákhoz. A táblán az állt: Az Ön Fideszes képviselője, Vécsey László havonta 173.339 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. És Ön?

Szelényi Zsuzsanna munkatársunknak elmondta: a két héttel ezelőtt meghirdetett országos aláírásgyűjtési akció célja, hogy felhívják az emberek figyelmét az Orbán-kormány által bevezetett egykulcsos adó problémáira.
- Olyan káros következménye van az egykulcsos adónak, ami Magyarország lakói közül tízből nyolcat hátrányos helyzetbe hozott az életszínvonal tekintetében. A fennmaradó két ember pedig sokkal jobban él, ami rendkívül igazságtalan. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni. Az egykulcsos adó rosszat tett a magyar gazdaságnak, hiszen azok az emberek, akik jótékonyan részesültek az egykulcsos adó hatásaiból, ezt a pénzt jelentős mértékben külföldre vitték, ami miatt számításaink szerint 50 ezer munkahely nem jött létre. Az egykulcsos adó komoly adókiesését is okozott az Orbán-kormánynak, ami miatt megszorító intézkedéseket kell alkalmazni, és ez az adón felül 2.600 milliárd forintot vett el a lakosoktól, akik közül nagyon sokan rosszabbul élnek, mint a korábbi években – érvelt a politikus.
Megtudtuk, hogy az Együtt-PM aláírásgyűjtő akciója egy hónapig tart, célja pedig elsősorban a szimpatizánsok gyűjtése, valamint az, hogy az emberek tudjanak arról, mennyire hátrányos az egykulcsos adórendszer, amit az Együtt-PM Szövetség – ha hatalomra jut – eltöröl, és helyette kétkulcsos, igazságos adót vezet be.

Kérdésünkre, miszerint, mekkora lenne a két kulcs mértéke és hol hízódna a jövedelmi sáv határa, Szelényi Zsuzsanna konkrétumokat nem mondott. Csupán annyit jegyzett meg, hogy akkor lehet majd pontos számokról beszélni, amikor az új kormány áttekinti az aktuális gazdasági helyzetet, és megállapítja a mozgásteret.
- Pillanatnyilag az egykulcsos adó azoknak kedvez, akik 4-500 ezer forintnál többet keresnek. Ott kel meghúzni a vonalat, ahol a közteherviselés igazságosságát érdemben meg lehet valósítani – fogalmazott Szelényi Zsuzsanna.


Fidesz: Bajnai Gordon adóemelést akar

Bajnai Gordon elismerte, ha rajta múlik, újra fájni fog a munkavállalóknak. Bajnai Gordon és a bukott baloldal egyértelműen adóemelést akar, ezért gyűjt aláírásokat. Bajnai Gordon a bankadó kivezetésének árát megint a munkavállalókkal és a gyermeket nevelőkkel fizettetné meg és fizetésüket csökkentené.

Bajnai Gordon hozzálátott a Fájni fog programja előkészítéséhez és visszaállítaná ugyanazt a kudarcos adórendszert, amely 2010 előtt volt, amikor a munkavállalók fizetésének felét elvitte a magas adó. A mostani adórendszer az alacsony 16%-os adókulccsal és a családi adókedvezménnyel is segíti a munkavállalókat.  Bajnai Gordon 40%-os adókulcsot akar és el akarja törölni a családi adókedvezményt.

Az alacsony adókulcs idén több mint 540 milliárd forintot, a családi adókedvezmény az elmúlt két évben 360 milliárdot hagyott a munkavállalók zsebében. Jövőre ennél is több marad 270 ezer kiskeresetű családnál, mert tovább csökken a kiskeresetű családok adója. A családi adókedvezmény kiterjesztése 53 milliárd forinttal több pénzt hagy a gyermeket nevelő alacsony jövedelmű munkavállalók zsebében. Egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelme.  Három gyermek esetében 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal marad több a zsebben.  Két magyar átlagjövedelem, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermek mellett, 35 ezer forinttal nő a nettó jövedelem. Egy havi 400 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkező négy gyermekes család esetében 68 ezer forinttal növekszik a család havi nettó jövedelme.

Ennek az adórendszernek, az alacsony adókulcsnak és a családi adókedvezménynek az eltörlése automatikusan adóemelést és a fizetések csökkenését jelenti. Ha Bajnai Gordonon múlna, megint a bankok adóznának kevesebbet és a családok húznák a rövidebbet – olvasható a Fidesz Gödöllői Szervezete által az Együtt-PM piaci rendezvénye kapcsán kiadott közleményben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online