Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rendhagyó díjátadóval zárult a gödöllői Körösfői-emléknap

2013-10-29 20:38:53

Napra pontosan 150 évvel ezelőtt, 1863. október 29-én született Körösfői-Kriesch Aladár, az elmúlt század első éveiben létrejött gödöllői művésztelep meghatározó egyénisége. A kerek évforduló délutánján alkalmi bélyegzést tartottak a Gödöllői Városi Múzeumban, megkoszorúzták a mester Hamvay-kúria előtt található szobrát, majd – miként 1997 óta minden évben – a kora esti órákban átadták a világhírű festőművész portréját ábrázoló emlékplakettet a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében.

Szépszámú érdeklődő gyűlt össze a gödöllői kastély dísztermében, ahol átadták a Körösfői-Kriesch Aladárról elnevezett emlékplakettet, aminek alapításáról 1997-ben döntött a neves festőművész nevét viselő művészeti alapítvány vezetése. A beérkezett javaslatokat mérlegelő testület idén rendhagyó megoldást választott. Két, a Körösfői-Kriesch Aladár művészeti örökségének népszerűsítésében élenjáró gödöllői hölgynek – ahogy az idén 80 éves unoka fogalmazott: tűzőrzőnek – ítélte oda a díjat és az azzal járó pénzjutalmat.
A nagyapja portréját ábrázoló kisplasztikát Körösfői László kuratóriumi elnök nyújtotta át a bal oldali képen látható Őriné Nagy Cecília művészettörténész-muzeológusnak (Gödöllői Városi Múzeum) és Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművésznek, a Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetőjének. A kitüntetettek eddigi munkásságát Gaálné dr. Merva Mária, nyugalmazott múzeumigazgató és Remsey Flóra, Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész méltatták.


Az ünnepélyes esemény szakmai programját dr. Keményfi Róbert néprajzkutató, egyetemi tanár, az MTA doktora által elmondott, vetítéssel szemléltetett emlékbeszéd jelentette. Előtte és utána zenei, illetve prózai műsorszámokat hallgathattak, láthattak az ünnepi est résztvevői. A fellépők népes táborában Benedek Krisztina népzenész, Benedek Rubinka Róza, Széphalmi Júlia, Széphalmi Pál, Szkordiliszné dr. Czitrovszky Ilona zongoraművész, Szkordilisz Emília oboaszakos főiskolai hallgató, Madarászi László és Szelba Szabolcs versmondók, valamint Nguyen Hong Phuc és Gungl Ábel zeneiskolai zongora-szakos növendékek produkcióinak tapsolhattak az egybegyűltek.

A mostani díjazottak huszonhetedikként és huszonnyolcadikként csatlakoztak a Körösfői-emlékplakett korábbi jutalmazotti köréhez, amit az alábbi személyek alkotnak:
Winkler Nándor és Herczenik Anna (1997), Debreczeni Zsófia (1998), László Lilla és Lőrincz Áron (1999), Baráth Nóra és Remsey Dávid (2000), Ferenczi Anna (2001), Szekeres Erzsébet és Farkas Ágnes (2002), Barta Katalin (2003), Szalay Borbála és Goschler Tamás (2004), Kiss Éva és Hidasi Zsófia (2005), Béres Ágota és Remsey Flóra (2006), Langer Ágnes és Szalai Gergő (2007), Horváth Orsolya és Kis Dorottya (2008), Gálné Bagi Márta és dr. Horváth Zoltán (2009), Széphalmi Júlia (2010), Lázárné Nagy Andrea (2011), Bajkó Dániel (2012).

A Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítvány fennállásának több mint másfél évtizedes múltját összefoglaló, jubileumi könyvet jelentetett meg szeptember 10-én. A Tűzőrzők című kötet ezen az elérhetőségen rendelhető meg.


Alkalmi bélyeget bocsátott ki a posta

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszöntötte a neves magyar festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője, Körösfői-Kriesch Aladár születésének 150. évfordulóját. A bélyegkép középpontjában A művészet forrása című freskó látható a Zeneakadémiáról. Hajdú József művészfotójának felhasználásával, Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. A 150 ezer példányban készült újdonság október 2-ától kapható a nagyobb postákon. Névértéke 315 forint.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online