Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nyisson és látogasson Ön is!

2013-10-25 17:10:00

November 4-e és 10-e között energiatakarékos házakat, épületeket látogathat meg a nagyközönség Magyarországon és az Európai Unió további 9 országában. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű (avagy közel nulla energiaigényű) épületekről minden érdeklődő számára.

A klímaváltozás, az energiafogyasztás növekedése és változó energiaárak az egész világon hatással vannak az építészeti szabványok folyamatos szigorítására. Ezzel párhuzamosan az épülettulajdonosok és -használók elvárásai is nőnek, egyre többen szeretnének szabványon felüli, minél inkább energia-hatékony épületekben lakni és dolgozni. Ennek megfelelően az Európai Unió országaiban 2021-től már csak ilyen lakóházak építését fogják a hatóságok engedélyezni az Épületenergetikai Irányelv alapján (közintézményekre már 2019-től érvényben lesz az új szabvány).

A „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” kampány keretében a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet és szakmai partnerei az ország számos településén élő tulajdonosok aktív közreműködésével energia-hatékony középületeket november 4-8., lakóházakat pedig november 9-10. között nyitnak meg, hogy mindenki megnézhesse, milyen is egy ilyen házat kialakítani, abban élni és dolgozni. A látogatások keretében lehetőség nyílik a személyes tapasztalatcserére, információ megosztásra, és adott esetben a szakemberekkel történő beszélgetésre is.


A látogatható házak nagyok sokfélék: van köztük új és felújított épület, ökofaluban található szalmabála ház, minősített passzívház, saját kezűleg felújított ház, F-ből A+ kategóriásra javított ház, épülő 100 lakásos önkormányzati passzívház, és a képen látható gödöllői zöld óvoda is. Az épületek és a látogatások időpontja a www.hatekonyhaz.hu oldalon található meg, és itt lehet a látogatásra is jelentkezni. A látogatások ingyenesek, de előzetes regisztráció mindenképp szükséges. Ezen az elérhetőségen lehet jelentkezni a GreenDependent Egyesület által szervezett, több épületet is érintő buszos kirándulásra is.

A program együttműködő szakmai partnerei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Magasépítési Tanszék (MET), a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) és a passziv.net: Passzív és energiatakarékos házak – Építtetőktől építtetőknek. További tudnivaló, hogy építészek a látogatásokért MÉK kreditpontot igényelhetnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online