Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi megkongatta a vészharangot

2013-10-24 17:53:12

Segélykiáltással ér fel Gémesi György vidékfejlesztési miniszterhez írott levele. A gödöllői polgármester leszögezte: több mint száz település marad hulladékgazdálkodási szolgáltatás nélkül, ha nem történik valami, mégpedig gyorsan – írja a pécsistop.hu.

Városunk polgármestere, Gémesi György a 300 ezer embert ellátó, 107 településen szolgáltató Zöld Híd névre hallgató hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnökeként fordult Fazekas Sándorhoz. Október közepén keltezett levelében Gémesi – többek között – kifejti, hogy a rendszer nonprofit keretek között, köztulajdonra alapulva működik, és az alkalmazott díjak nem tartalmaznak felosztható nyereséget.

Gémesi arra is kitér, hogy korábbi, támogató törekvéseikkel ellentétben „az együttműködés és partnerség elutasítását, barátságtalan és több esetben jogsértő, sok éves kiváló együttműködést drámai gyorsasággal felváltó, szakmailag felkészületlen környezetvédelmi hatósági munkát és gyakorlatot” tapasztaltak. Példaként említette: volt olyan engedély, amit több mint 600 napot követően, a miniszternek írt harmadik levelet követően kapott meg a társulás.

Településünk első embere bírálta a kormány több intézkedését, lépését, mint – például – a szakterületi inflációtól 3,5 százalékkal elmaradó díjemelési korlátot, az ésszerűtlen járulékrendszert, a felügyeleti díj bevezetését, vagy az elektronikus útdíjét a közszolgáltatók mentessége nélkül, a növekvő adókat, járulékokat.
„Mindezek alapvetően rendítették meg regionális hulladékgazdálkodási rendszerünk finanszírozhatóságát, mely nem külföldi tulajdonú, nem profit-orientált gazdasági társaságként működik, hanem 100 százalékos magyar önkormányzati tulajdonnal” - olvasható a levélben.

Gémesi azonnali egyeztető tárgyalást kezdeményezett több szerv bevonásával, és leszögezte: hatékony központi segítség hiányában kénytelenek lesznek először a közszolgáltatást minimális szintűre csökkenteni, kényszerszabadságolásokkal és a szelektív gyűjtés felfüggesztésével. Amennyiben végképp nem történik semmi, akkor pedig nem tehetnek mást, mint a 103 ezer család korrekt tájékoztatása mellett, fel kell, hogy mondják a közszolgáltatási szerződést, aminek következtében 107 település marad ellátatlanul.


A történtekhez annyit, hogy szeptember 17-én rezsicsökkentést támogató gyűlést tartott Gödöllőn dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Vécsey László, a gödöllői központú Pest megyei 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője. Hírportálunk megkérdezte a politikusokat: mi történik azokkal az önkormányzati tulajdonú vagy érdekeltségű közszolgáltatókkal, akik bevételtől esnek el a rezsicsökkentés miatt, ezért nem tudják egyéb irányú fizetési kötelezettségeiket teljesíteni, netán a szolgáltatás biztonságos ellátáshoz szükséges fejlesztéseket végrehajtani?
Budai Gyula elismerte, nem nagyon lát bele ezeknek a cégeknek a működésébe. Azonban hozzátette: azt gondolja, minden bizonnyal a megfelelő csatornákon jelzik majd, ha bajba kerülnének. Azt viszont semmiképp nem szeretnénk, hogy csődbe menjenek.
Vécsey László annyival egészítette ki az államtitkári választ, hogy ha szükség lesz rá, belső átvilágítással meg kell nézni az árképzés módszerét, ami akár működési tartalékokat is feltárhat. A kormányzati szándék egyértelmű: a közszolgáltatást és annak színvonalát fenn kell tartani, ha másképp nem, úgy, hogy a problematikus társaságok helyébe újak vagy más, ugyanolyan tevékenységet végzők lépnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online