Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ilyen nagy dolog a szabadság?

2013-10-23 16:38:15

A korábbi években kialakult hagyományokhoz híven, az Ella Attila által vezényelt Gödöllői Városi Fúvószenekar zenéje vezette fel az október 23-i nemzeti ünnep gödöllői megemlékező rendezvényét a helyi Nemzetőrség egykori – napjainkban a Szent István Egyetem Tanárképző Intézete Szabadság úti – épületének kertjében.

A késő nyárra jellemző időjárás igencsak kegyes volt az eseményen résztvevőkhöz, akik ezúttal is igazolták, van még olyan helység az országban, ahol nem indulatkeltéssel, hanem politikai hovatartozástól függetlenül, együtt, békességben és méltóságteljesen lehet felidézni az 57 évvel ezelőtti forradalom országos és helyi történéseit.

Miként tavaly, idén is Tóth Tibor alpolgármesterre hárult az a feladat, hogy elmondja szónoklatát. A várospolitikus az 1956-os forradalom történéseit testközelből átélt személyek visszaemlékezéséből indította gondolatait, majd a helyi hősökre fókuszálva, Márai Sándor: Mennyből az angyal című versének záró soraival fejezte be mondandóját.
- Ma látszólagos nyugalom van, de nem kényelmesedhetünk el. Őrizzük a szabadságot! Márai kérdésére, miszerint: ilyen nagy dolog a szabadság, azt kell válaszolnunk, igen, az – köszönte meg a figyelmet Tóth Tibor.

A Halász Tibor művészeti vezető összeállításában színre vitt, prózai és zenei betétekkel egyaránt gazdagított ünnepi műsort a Club Színház művészei adták elő. Ezt követően a Gödöllőn működő társadalmi-, politikai- és civil szervezetek képviselőinek koszorúzásával zárult a városi megemlékezés: az áldozatok emléke előtt tisztelgők a tizenegy évvel ezelőtt felavatott kopjafánál rótták le kegyeletüket.

Az 1956-os forradalom 57. évfordulója kapcsán szervezett helyi program – szokás szerint – a Dózsa György úti köztemetőben folytatódott. Itt az emlékező utódok a gödöllői hősök, nevezetesen Kiss Antal és a 17 évesen halálos sebet kapott Balázsovich András sírjára helyezett virágokkal fejezték ki az ország szabadságáért folytatott ellenállás során településünkön elhunyt forradalmárok iránti tiszteletüket.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online