Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem szeretnék fizetni azért, hogy éjjel az utcán lehessek!

2013-10-17 14:24:23

Igazodva a belügyminiszter által az ország valamennyi településére kiterjedően feladatként meghatározottakhoz, Gödöllőn is folytatódott a konzultációs fórumsorozat. Október 17-én a Városháza első emeleti nagytermében találkoztak a helyi köznyugalom fenntartásában és javításában érintett szerveztek képviselői.

Az esemény házigazdája dr. Bozsó Zoltán (képen középen) rendőr dandártábornok, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője volt. A vitára bocsátott témakörök elsősorban a városban felmerülő, jogsértést megalapozó problémákra, azok megoldási javaslataira korlátozódtak. Felvezetőjében a tábornok kihangsúlyozta: a helyben elő emberek biztonságérzetének jobbításában a rendőrség önmagában nem elegendő tényező, minden érintettnek – így a lakosságnak is – hozzá kell tenni a maga kis részét.
A rendőrkapitány a Gödöllőre jellemző problémák közül a fiatalokkal és az idősekkel kapcsolatos törvénybe ütköző cselekedeteket említette, kitérve a hajléktalanokkal és a kéregetőkkel szembeni rendőri intézkedésekre, valamint arra, hogy az idegenforgalmi látványosságok felkeresése és a főváros közelsége egyfajta „átjáróházzá” tette településünket. Olyanná, ahol a kül- és belföldi turisták, illetve a Budapestről szórakozni érkezők egyaránt gyakorta megfordulnak. Mindez új kihívásokkal szembesíti a helyben szolgálatot teljesítő rendőröket – mondta Bozsó Zoltán.

Zahorecz Sándor rendőr alezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője a jelenlegi helyzetkép feltárása során kitért arra, hogy a köznyugalom megteremtése több lábon álló intézkedéstervet igényel. Gödöllőn az állandó jelleggel és ideiglenesen itt lakók együttes létszáma meghaladja a 36 ezer főt. A helyi kapitányság közrendvédelmi osztályának állományából összesen 23-an (2 fő parancsnok, 4 fő körzeti megbízott, 17 járőr) teljesítenek szolgálatot a városban, míg a bűnügyi osztály 24 fővel (3 fő parancsnok, 9 fő nyomozó, 12 fő bűnügyi technika) áll rendelkezésre.
Ami a statisztikai adatokat illeti, az elmúlt év első kilenc hónapjához képest jelentősen csökkent a Gödöllőn elkövetett bűncselekmények száma. A tavalyi 1.137-tel szemben, idén szeptember végéig 696 bűneset vált ismertté településünkön. Hogy a kedvező tendencia ne szenvedjen csorbát, a helyi kapitányság hangsúlyt fektet a gyermekek biztonságára, a szépkorúak védelmére, a szórakozóhelyek nyitvatartási idejének koncentrált ellenőrzésére, a kihelyezett prevenciós előadásokra, valamint a nemrég kötelezően bevezetett Iskola rendőre elnevezésű programra.

Az iskolákkal összefüggésben szükséges megemlíteni, hogy a rendezvényen jelenlévő intézményvezetők közül többen is ajánlottak megoldásra váró problémákat a rendőröknek. Az Erkel és a Petőfi iskolában gondot okoz a sportudvarok külsősök által történő esti és hétvégi használata és az ezzel sok esetben járó rongálás. A Damjanich iskolában szinte mindennapossá váltak a telefonlopások, amik – Árva Ferenc körzeti megbízott elmondása szerint – azért is veszélyesek, mert az értékesített készülékekért kapott pénzből rendre drogot vesznek a fiatalok.
Gubáné Csánki Ágnes, a Petőfi iskola vezetője egy újszerű jelenségre hívta fel a rendőri vezetők figyelmét, és kérte, a járőrök törődjenek többet azzal, hogy az „egésznapos” iskolából különböző indokokkal a megengedettnél korábban távozó gyerekek nem mindig oda mennek, ahova a kikérőjük szól, hanem gyakorta bandába verődve töltik idejüket. Bozsó Zoltán erre válaszolva elmondta, hogy rendszeresen figyelik a fiatalok csoportképző helyeit a városban, és a törvény adta keretek közt ellenőrzik, illetőleg megkísérlik kiszűrni a lógós diákokat.


A konzultációs fórum csattanóját az Ózon-Pajzs Polgárőrség elnökének szavai jelentették. Bálint István az önkormányzati támogatás idei, 200 ezer forintos összegét tartotta meglehetősen kevésnek, és azt, hogy ezt is csak napokkal ezelőtt kapták meg. A polgárőr vezető elmondta, ott tartanak, hogy nem keresik a kapcsolatot a rendőrséggel, mert tagjaik – bár szívesen tennék – a pénzhiány miatt egyre kevésbé vállalnak szolgálatot.
- Önkéntes vagyok, ingyen munkát végzek, de nem szeretnék fizetni azért, hogy éjjel az utcán lehessek! – fakadt ki Bálint István.

Az indulatoktól sem mentes felvetésre a gödöllői önkormányzat nevében Pecze Dániel (képen balra) reagált. Az alpolgármester megerősítette, hogy a közbiztonság fenntartásában és javításában nélkülözhetetlenek a polgárőrök, és a városvezetés nem becsüli le őket. Az elmúlt években azonban olyan tapasztalatokat szereztek, amik nem abban erősítették meg őket, hogy a helyben ténykedő polgárőrök valóban úgy látják el a rájuk bízott feladatot, ahogy az elvárható lenne.
Mostanra talán tisztázódott a helyzet, ami megalapozza, hogy korrekt, írásos megállapodás alapján a jövő évtől komolyabb összegű önkormányzati támogatást kaphassanak a Gödöllőn működő polgárőr egyesületek.
Pecze azt is megjegyezte, hogy a következő év első hónapjaitól a városrészi civil szervezeteket is tervezik bevonni a helyi közrend- és közbiztonság javításának folyamatába.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online