Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Felharmadolható a gödöllői központú politikai csatamező

2013-10-12 13:04:32

Mintegy fél év időtávolságra van az ország a 2014 tavaszán esedékes – a rendszerváltás utáni hetedik – országgyűlési képviselőválasztástól. Az eddigiekhez képest merőben új rendszer szerint voksolhatunk majd az egyfordulós politika megmérettetésen. Hogy kikre adhatjuk le szavazatainkat, egyelőre képlékeny. A változások tükrében azonban érdekes és elgondolkodtató lehet néhány adat a gödöllői központú választókerülettel kapcsolatosan.

Gödöllő eddig a 4-es számú egyéni országgyűlési választókerület központja volt. Jövő tavasszal viszont már a 6-os sorszámot viseli a körzet. Az egyikét a 176-ról 106-ra zsugorított, egyéni képviselőt a parlamentbe juttató politikai hadszíntérnek.

A korábbi hét településsel szemben a következő év tavaszán már 17 város és község választásra jogosult polgárai döntenek arról, hogy a felhozatalból kit tartanak érdemesnek közvetlen környezetük országgyűlési képviseletére. Ebbe a csömöriek és a péceliek már nem szólhatnak bele, az aszódiak, a bagiak, a domonyiak, a galgamácsaiak, a hévízgyörkiek, az ikladiak, a kartaliak, a mogyoródiak, a szadaiak, a vácegresiek, a váckisújfalusiak és a versegiek azonban igen. Az állandóságot Gödöllő, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa és Nagytarcsa jelenti.


Az előző, 2010-ben megrendezett országgyűlési képviselőválasztáskor közel 71 ezer volt a szavazásra jogosultak száma a 4-es körzetben. Ezzel szemben a 6-os választókerületben előreláthatólag 83-84 ezer polgár járulhat majd az urnákhoz, ami csaknem 20 százalékos bővülést eredményez.

A Gödöllőn voksolásra jogosultak létszáma elérheti – netán kicsivel meghaladhatja – a 25 ezret, a körzet további négy városában, Isaszegen, Kerepesen, Kistarcsán és Aszódon pedig akár 31 ezren is élhetnek választójogukkal. A maradék 12 községben nagyjából 28 ezer lehet azon polgárok száma, akik aktivizálhatják magukat a jövő évi parlamenti választáson.
Akárhogy is nézzük, matematikailag három, jóformán egyenlő részre osztható a gödöllői központú választókerület népessége. Ez abból a szempontból lehet lényeges, hogy a jelöltek akár előre megfontolhatják, hogy a központban, az ezen felüli városokban, vagy a községekben élőket állítják kampányuk fókuszába. Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy ha valaki a három célcsoport közül legalább kettőt meggyőz, biztos helye lesz az ország házában, az új 200 fős magyar parlamentben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online