Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szavazzon az egyetemi arborétum vén vackorfájára!

2013-09-11 07:34:47

Idén, sorrendben negyedik alkalommal rendeznek közönségszavazást az Év Fája vetélkedő keretében. Nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

A 60 nevezőből idén 13 fát juttatott tovább az Ökotárs Alapítvány zsűrije. Ezek vehetnek részt a nyilvános döntőben. Az idei versenyben – az Év Fája mellett – Hős Fát is lehetett jelölni, azaz: valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A 13 döntős közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím győztese is, de arra, hogy melyik fa kapta ezt a címet, csak a közönségszavazás után derül fény.


Az idei versengésnek gödöllői vonatkozása is van. A top 13 fa között szerepel egy mesebeli vén vackorfa (vadkörte), ami a Szent István Egyetem Botanikus Kertjében található. Kora 280 évre tehető, magassága 18 méter, míg törzsének kerülete 321 centiméteres.
Egy helyi legenda szerint a mára méretes példánnyá cseperedett fát gróf Grassalkovich Antal ültettette, aki egy szerencsés kimenetelű vadászat után a sebzett vadkan elől egy vadkörtefán talált menedékre. Hálája jeléül elrendelte, hogy gödöllői birtokán ezer vadkörtét ültessenek a jeles fa tiszteletére. A huszadik század hajnalán a pásztorok még 7 idős példány alatt pihentették nyájaikat, de napjainkban már csak egy túlélője maradt a sokadalomnak.

A gödöllői egyetem arborétumának magányos vackorfájára ezen az elérhetőségen lehet szavazni november 5-ig.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online