Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vadászsólymok, kutyák és íjászok a gödöllői kastélyban

2013-09-05 12:59:39

Történelmi szemüvegen át nézve, kevés olyan hely van hazánkban, ami a Gödöllői Királyi Kastélynál hitelesebb egy vadásznap megtartására. Megannyi emlék idézi az ide köthető vadászati fénykorokat: kezdve a Grassalkovichok érájától, folytatva a királyi-főúri időszakkal, majd a két világháború közötti évtizedek nagyszabású eseményeivel. A történelmi falak által határolt területen öt évvel ezelőtt rendeztek először vadásznapot. Hagyományteremtő szándékkal. Idén, szeptember 15-én, vasárnap sorrendben hatodszor várják az érdeklődőket a számos különleges programmal beharangozott családi napra.

Az évről évre egyre népszerűbb esemény ötletgazdája Ambrózy Árpád, aki jelenleg a Magyar Vadászíjász Szövetség elnöke. Ő volt az, aki 1991-ben – elsőként az országban – vadásznapot szervezett Gödöllőn, a Szentjakabi Vadászházban. Azzal a céllal, hogy a vadászatot egy kicsit közelebb hozza a nagyközönséghez. Néhány év elteltével a kezdeményezés az országos fegyver-, horgász és vadászati kiállítás része lett, miközben egyre szaporodott a megyei szintű vadásznapok száma is.
Amikor megkezdődtek a gödöllői kastély felújítási munkálatai, és tudni lehetett, hogy a műemlék-együttes új funkciót kap, Ambrózy Árpád egyre biztosabb lehetett abban, hogy megvalósíthatja régóta dédelgetett álmát: vadásznapot szervezni a történelmi falak között. Ennek 2008-ban jött el az ideje.
- A hagyományos vadászati módszerek az utóbbi időben háttérbe szorultak, pedig egykoron az alapvető műveltség részét képezték, ugyanúgy, mint a zene- vagy a tánctudás. Ezeket a hagyományokat igyekeztünk és igyekszünk feleleveníteni, a régmúlt idők vadászatára fókuszálva. A Gödöllői Vadásznapon nem a mai, modern, lőfegyveres vadászat bemutatása a cél, hanem az akár többezer éves gyökerekkel rendelkező, tradicionális módozatoké, amik ma is gyakorolhatók – világít rá a rendezvény lényegére Ambrózy Árpád.

- Éspedig?

- Ilyen a solymászat, pontosabban az idomított ragadozó madarakkal történő vadászat, az íjas vadászat, illetve a különböző fajta kutyákkal, így az agarakkal vagy vizslákkal való vadászat.


- Milyen újdonságra, aktualitásra számíthatnak azok, akik idén kilátogatnak a vadásznapra?

- Ebben az évben két fő eseménye lesz a Gödöllői Vadásznapnak. Emlékezve Gödöllő vadászati hagyományaira és többszöri vadászati fénykorára, egy órával a vadásznap 10 órára tervezett megnyitója előtt emléktáblát avatunk vitéz Nemeskéri Kiss Géza tiszteltére a városi múzeumnak helyet adó Hamvay-kúria épületének falán. Tudni kell, hogy az 1920-ban létrejött Magyar Királyi Vadászati Hivatal székhelye a kúria mellett volt. Ezt a hivatalt vezette Nemeskéri Kiss Géza, aki kifejezetten pártolta a hagyományos vadászati módokat, maga is solymászott és az agarászatot is meghonosította Gödöllőn, mi több, bemutatókat szerveztek külföldi diplomatáknak, esetenként uralkodóknak. Az emléktáblát a Varga és Fiai Kft. készíti el, és köszönetet kell mondani a város polgármesterének, Gémesi Györgynek is, aki elejétől fogva az ügy mellé állt.
A másik, az idei Gödöllői Vadásznaphoz kapcsolódó újdonság, hogy a tavalyi, Galyatetőn megrendezett országos vadásznapon a különböző vadászati módok – köztük az elöltöltős, rövid hatótávolságú fegyverrel vadászók – képviselői között született egy, az egymás tevékenységét támogató megállapodás, amit az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Vadászati Kamara illetékesei is jóváhagytak. Az együttműködés gyakorlati megvalósulásaként, Gödöllő ad otthont a különböző vadászati módoknak hódolók első országos találkozójának. Személyesen hívtam meg, és ha ideje engedi, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, a rendezvény fővédnöke is tiszteletét teszi a gödöllői kastélyban.

- Bő fél évtized viszonylag nagy idő egy rendezvény fenntartásában. Gyanítom, erre is igaz, hogy egyedül nem megy.

- Segítők és együttműködő partnerek nélkül valóban lehetetlen volna sikeresen megszervezni egy ilyen volumenű rendezvényt. Köszönet illeti minden, országos és megyei szintű támogatónkat (védegylet, kamara) a vadászat vonaláról, a Pilisi Parkerdő Zrt. gödöllői és valkói erdészete, és természetesen a Gödöllői Királyi Kastély korábbi és jelenlegi vezetését, munkatársait, akik nélkül a Gödöllői Vadásznap nem nyújthatna évek óta színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Főzőverseny felhívás


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online