Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megfellebbezik a Gémesit a rágalmazás vádja alól felmentő ítéletet

2013-07-10 09:05:31

Nem kevesebb, mint 974 napot kellett arra várni, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon ítéletet hozzon Gémesi György vádlott ügyében. A bírónő bűncselekmény hiányában felmentette a rágalmazás vádja alól a gödöllői polgármestert. A feljelentő helyi Fidesz-csoport nevében eljáró Vécsey László elnök bejelentette, megfellebbezik a szerintük tárgyi tévedést tartalmazó ítéletet.

A Fidesz gödöllői helyi szervezete nevében Vécsey László elnök 2010. október 5-én feljelentést tett a Gödöllői Rendőrkapitányságon Gémesi György ellen a Fidesz gödöllői helyi szervezete sérelmére elkövetett, a Btk. l79. paragrafus l. bekezdésébe ütköző, és a 2. bekezdés b. pontja szerint minősülő, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt. Vécsey László magánvádló a feljelentésében előadta, hogy a 2010. október 3-ára kiírt önkormányzati választás előtti napokban Gödöllő lakótelepén hét, budapesti és őrbottyáni szórólapozót értek tetten a helyszínre érkező közterület-felügyelők, akik Gémesi György gödöllői polgármester nemi identitását megkérdőjelező szórólapokat terjesztettek. A közterület-felügyelők a szórólapozók nyilatkozatait videó felvételre rögzítették. A magánvádló álláspontja szerint a szórólapokkal kapcsolatosan tett nyilatkozataiban Gémesi György rágalmazás megvalósítására alkalmas állításokat fogalmazott meg a gödöllői Fidesz helyi szervezetével kapcsolatosan.

A bíróság bizonyítási eljárást folytatott le az ügyben, és a rendelkezésre álló adatok alapján, június 5-i, első fokú ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette a rágalmazás vádja alól a gödöllői polgármestert, aki vallomástétele során nem ismerte el bűnösségét a terhére rótt rágalmazás vétségében.
A nem jogerős ítélet indoklásában sok szó esik a véleménynyilvánítás szabadságáról, így – többek között – arról is, hogy a közélet szereplői becsületének védelme kevésbé korlátozhatja a véleménynyilvánítási szabadságot, mint a magánszemélyek becsületének védelme. A bíróság azt az álláspontot is felhozta érvként, hogy mivel a Fidesz gödöllői helyi szervezete magánvádló egyben jogi személy, ezért emberi méltóságának a védelmét csak közvetetten, és csak annyiban biztosíthatja a jogrendszer, amennyiben a jogsértés konkretizálható egyéni érdeksérelmet is okozott, és az egyén terjeszti elő e körben a magánindítványát. Az ítéletben olyan mondat is szerepel, hogy különbséget kell tenni egy természetes személy jó híre és méltósága, valamint egy jogi személy jó hírneve kőzött. A bíróság megítélése szerint a becsületet ért sérelemnek az alanya csak természetes személy lehet, mert csak élő személyek rendelkezhetnek emberi méltósággal.

Érdeklődésünkre Vécsey László megerősítette, hogy megfellebbezik a szerintük tárgyi tévedést is tartalmazó ítéletet. A Fideszes politikus további részleteket egyelőre nem kívánt közölni a fellebbezés tartalmával kapcsolatosan, csupán annyit jegyzett meg: a jogászok dolga lesz az első fokú ítéletet kivesézni, majd a beadványt elkészíteni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online