Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Agrármutyi gyanúja merült fel Gödöllőn

2013-06-24 11:34:51

Gödöllői agrármutyit feltételez a rendelkezésére álló információk alapján egy, a kilétét felfedni nem kívánó informátorunk. Többször is kerestük az érintett céget, hogy valaki reagáljon. Választ tőlük nem kaptunk. Az ügyben érintett MGI főigazgatójától azonban igen: szerinte minden rendben van. A vidékfejlesztési miniszter célvizsgálatot rendelt el az ügyben.

Nem állíthatjuk, hogy jogszerűtlen, ami történt, de minimum különös. Egy tavaly december végén hatályba lépett kormányhatározat alaposan megváltoztatta a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai irányelveket. Ennek következtében a Gödöllőn található és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kötelékébe tartozó Mezőgazdasági Gépesítési Intézetnél (MGI) is történtek intézkedések arról, hogy az alacsonyabb beosztású nyugdíjas korú alkalmazottakat nem foglalkoztatják tovább.

Anonim informátorunk szerint a nagyobb befolyással bíró felsőbb vezetők közül volt, aki sajátos módon próbálta megoldani, hogy átmentse magát és pozícióját az új helyzetre. A készülődés már tavaly ősszel elkezdődött, amikor megalapítottak egy Szent Imre utcai székhelyű kft-t, aminek ügyvezetője az a nyugdíjas korban lévő személy lett, aki korábban az ingatlan-üzemeltetés területén volt főnök a VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben.
A kft. színrelépésével állítólag új szelek kezdtek el fújni az állami cégnél (VM MGI), ahol bizonyos munkák elszámolását a kft. bevonásával lehet végrehajtani. Úgy tudjuk, megváltoztatták az ingatlan-üzemeltetéshez tartozó dolgozók munkaköri leírását, és arról is értesültünk, hogy a gazdasági társaság vezetőjévé előlépett korábbi ingatlanüzemeltetési főnök utasíthatja az állami intézet dolgozóit, mi több, dönthet a bérekről.

További pikantériát kölcsönöz a történetnek, ha megnézzük az 520 ezer forintos jegyzett tőkéjű kft. tulajdonosi körét. Az ügyvezetőn kívül, további három tagot találunk. A hírek szerint az egyik a VM MGI igazgatójának felesége, a másik a tudományos főigazgató-helyettes neje, a harmadik pedig a gazdasági vezetőnő lánya.

Hogy mindehhez mit szólnak minisztériumi körökben? Érdeklődésünkre a szaktárca sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy: mint irányító szerv a Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabályi feladata a gödöllői székhelyű költségvetési szerv szabályszerű és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelmények érvényesítése, számonkérése, ellenőrzése. Dr. Fazekas Sándor miniszter a bejelentéssel összefüggésben a Vidékfejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló utasítás vonatkozó előírása szerint az ügy szakmai feltárása és tisztázása érdekében soron kívüli célvizsgálatot rendelt el.

Arra eddig nem derült fény, hogy az érintett kft. illetékesei miként vélekednek a kialakult helyzetről, hiszen kétszeri megkeresésünkre sem reagáltak. Dr. Fenyvesi László (képen), a VM MGI főigazgatója viszont megtette. Ezt írta: kérésére tájékoztatom, hogy intézetünk minden dolgozóját a vonatkozó törvények és rendeletek szerint alkalmazzuk. Több munkatársunknak, illetve hozzátartozóiknak van vállalkozásuk, amelyek intézeti megbízást nem kaphatnak és nem is számlázhatnak.

A főigazgató válasza tulajdonképpen cáfolatnak tekinthető. Egyesek igazságérzetét azonban mégis piszkálja a dolog, mondván: a közalkalmazotti és köztisztviselőkről szóló törvényt semmibe véve, saját zsebre megy a mutyi, mialatt az alkalmazottakat a maximális mértékben kizsigerelik egy leplezett, színlelt vállalkozással. A miniszteri célvizsgálat remélhetőleg választ ad a nyitott kérdésekre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online