Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egykori lakosztályára szegeződik Ferenc József márványba vésett tekintete

2013-06-07 19:12:08

Június 7-én, a koronázási hétvége felvezető programjaként felavatták Ferenc József mellszobrát a Gödöllői Királyi Kastély időszakosan látogatható királyi előkertjében.

A nagy valószínűséggel egy Fossati nevű olasz alkotótól származó márvány büsztöt, annak eredeti kőtalapzatával együtt Martin Machura és lánya, a Gödöllőn élő Machura-Simon Anna adományozta városnak. Az elmúlt évtizedek folyamán többször is eltűnt, majd előkerült mellszobor tavaly ősszel jutott el településünkre, ahol a tulajdonos saját költségén újíttatta fel Varga Attila gödöllői kőszobrász mesterrel, hogy eredeti szépségében tudja haszonkölcsön szerződés keretében átadni. A szobor felállításnak költségét a helyi önkormányzat állta.

Egy 1917-ben készült fotó tanúsága szerint a rendkívüli igényességgel készült alkotást magas rangú egyházi méltóságok szentelték fel. A rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhető, hogy a Ferenc József időskori ábrázatát megtestesítő szobrot az uralkodó 1916 novemberében bekövetkezett halála után mintázta meg az olasz mester. A gödöllői kastély királyi előkertjében úgy helyezték el a két Habsburg-leszármazott, György és Markus által leleplezett szobrot, hogy a császár márványba vésett tekintete egykori lakosztályára szegeződik. Az érdeklődők a Koronázási hétvégén már megcsodálhatják a remekművet.

A szoboravatást megelőzően, a szállodában megnyílt az Erzsébet királyné és a gasztronómia elnevezésű, időszaki, egész júniusban megtekinthető kiállítás, aminek rendezője a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Sisi Baráti Kör.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online