Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn randevúztak az európai királyi kastélyok vezetői

2013-06-01 10:25:25

Május 23-án és 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége (Association des Résidences Royales Européennes - ARRE). A kontinens legnevesebb kastélyait tömörítő Európai Királyi Kastélyok hálózatát 1995-ben hozták létre, majd a gazdag kulturális örökség fontosságának hangsúlyozása és megóvása, valamint a szorosabb együttműködés és tapasztalatcsere érdekében, 2001-ben életre hívták az Európai Királyi Kastélyok Szövetségét, amihez a gödöllői műemlék-együttes 2006-ban csatlakozott. A szövetség 16 tagintézményének irányítása alá összesen 80 kastélymúzeum tartozik, amik az Európai Unió 14 országában, valamint Oroszországban találhatók. Az épített kulturális örökség egységei évente több mint 30 millió látogatót fogadnak a közel 2 millió négyzetméternyi felújított műemléki térben, illetve 16 ezer hektárnyi parkban és erdőben.

Tavaly a dán fővárosban, Koppenhágában, a Rosenborg-kastélyban rendezték meg a szervezet közgyűlését, jövőre pedig a Portugáliában található mafra-i kastély lesz az esemény házigazdája. Az idei, gödöllői összejövetellel kapcsolatosan a szervezet elnöke, a versailles-i kastély igazgatója, Catherine Pégard úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy Gödöllőn tartották a tanácskozást, ami szép környezetben és remek szervezés mellett zajlott le.
- Sikeres és eredményes volt az összejövetel. Meghatároztuk az elkövetkező évek számos fontos szakmai találkozójának témáját, amikről a tagok képviselői cserélik ki tapasztalataikat. Új taggal, a varsói királyi kastéllyal bővült a szervezet, és mivel tisztújító közgyűlés volt, új elnökséget is választottunk. Örömteli, hogy a gödöllői kastély aktív tagja a szervezetnek, és az igazgató úr az elnökség munkájában is részt vesz. A gödöllői kastély nagyon szép. Látható, hogy mennyi munka van a felújításban, aminek csodálatos az eredménye. Jól érzékelhető, hogy hova jutott a megújulás folyamata az elmúlt közel 20 év alatt. Jó lenne, ha folytatni lehetne a felújítást, és jutna forrás a még rekonstrukcióra váró részekre is – mondta az ARRE elnök asszonya

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója, az ARRE újraválasztott elnökségi tagja megtisztelőnek nevezte, hogy a rendezvénynek – amin olyanok is részt vettek, akik először jártak Magyarországon – a gödöllői kastély adhatott otthont.
A direktor hozzátette: - Mindenkinek nagyon tetszett a kastély, sokuk szemében a jó értelemben vett meglepettséget is fel lehetett fedezni. A közgyűlés a megszokott körülmények között zajlott, stílszerűen a lovardában tartottuk, így Európa vezető politikusai után Európa kiemelt kastélyainak vezetői is ott tanácskoztak. Komoly elismerés, hogy mi lehettünk a házigazdák. Azt azért tudni kell, hogy a gödöllői kastély a számos, nagy, világhírű partner mellett kicsinek minősül. A nagy kastélyok több milliós látogatószámával nem is lehet vetekedni. Rendkívül hasznos, hogy egyenlő partnerként tudunk együttműködni ezekkel a kiemelt örökségvédelmi és turisztikai helyszínekkel. Mindig is azt hangoztattam, nekünk nagyszerű lehetőség az együttműködés ebben a szakmai szervezetben arra, hogy tanuljunk tőlük. Ennek számos eredménye látható, elérhető a kastélyban, és örömmel teszem hozzá, hogy vannak olyan elemek, amiben számos partner előtt járunk. Ilyen, például, az akadálymentesítés vagy az audio guide-unk tíznél is több nyelven elérhető kínálata.
Számos fontos témát áttekintettünk. A Kultúrpont Iroda – amely az Európai Unió kultúra programjának hivatalos magyarországi koordinátora – szakértői tájékoztattak minket az új, 2014-2020 költségvetési ciklus lehetséges kulturális, örökségvédelmi pályázatairól. A konkrét kiírások megjelenését követően a szövetség ismét nyújt be pályázatokat, amik a tagok kooperációját segítik, mint ahogy erre volt már példa az elmúlt években is.

A közgyűlés szakmai elemeiről szólva, Gönczi Tibor megjegyezte: - Egyeztettük azoknak, az úgynevezett, technikai találkozóknak a témáját, amik köré a következő évek szakmai együttműködését építjük. Idén még két ilyen találkozó lesz. Szeptemberben ismét itt, Gödöllőn találkoznak azok a munkatársak, akik a közösségi média és az internet használat kapcsán osztják meg tapasztalataikat egymással. Az látható, hogy mindenkiben rengeteg kérdés van ezek használatáról. A másik idei találkozón pedig a látogató-irányítás, a látogatói szokások elemzése lesz a téma, annak érdekében, hogy még magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ennek házigazdája a versailles-i kastély lesz, ahol ez kiemelten fontos, hiszen csak az épületben több mint 4 millió látogató fordul meg évente.

Gönczi Tibor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a közgyűlés résztvevői közül többen döbbenten szembesültek azzal, hogy milyen állapotból sikerült idáig jutni a gödöllői kastély felújításával. - Ez óriási eredmény – hangsúlyozta az igazgató –, de nagyon fontos lenne, hogy tovább tudjunk haladni a rehabilitációval. Sokan nem is tudják, hogy a gödöllői kastélynak csak alig több mint a fele van felújítva jelenleg. Rengeteg lehetőség rejlik még benne, bízom abban, hogy a kormányzat képviselői is a fejlesztések folyatása mellett döntenek, és folytatódhat az a munka, amit kiemelt projektként néhány éve megkezdtünk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online