Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A jövőnk van a kezeikben…

2013-05-31 10:13:38

Kicsi gyerekek, mosolyognak, futnak, csodálkoznak, ásnak, ültetnek, locsolnak, kiabálnak, lelkesek. Szomorúak, csalódottak, igyekeznek. Különbözőek. Jók. Mindegyik. Sokfélék. Van, amelyiküknek nagyobb térre van szüksége, van, aki inkább magába mélyül és szemlélődik.

Gödöllői és isaszegi általános iskolások tíz héten át aktívan vehettek részt egy biokert munkájában Gödöllőn, a REGINA Kertben. Öröm volt látni lelkesedésüket és aktivitásukat, mindazt az erőt és energiát amivel – ha mi felnőttek felelősen bánunk – 10-20-30 év múlva az akkori jelenünk mindennapjait alakítják majd hasonlóan pozitívan. A tíz hét alatt betekinthettünk 10 osztály életébe, ami nagy élmény volt számunkra is. Azt éltük meg, hogy a gyerekek lelkesek voltak, akartak tevékenynek lenni, kifejezetten szerettek ásni, talicskázni, ültetni, locsolni, és ugyanennyire játszani, focizni, felfedezni a kert rejtelmeit, az ott élő növényeket, állatokat. Viták leginkább akkor alakultak ki, ha valakinek nem jutott ásó vagy locsolókanna.

A REGINA Kert honlapján több alkalommal is beszámoltunk a kerti folyamatokról (reginakert.blogspot.com). Most, a program lezárultával arról szeretnénk írni, hogy mi, szervezők milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk. Legmeghatározóbb élményünk ként az említhető, hogy a gyerekek nagyon lelkesek voltak. Nem is egy gyerek mondta: szívesen költözne oda a kertbe. Egymás szavába vágva meséltek arról, hogy ők már mikor és mit ültettek. Még a legkisebbek is számos tapasztalattal bírtak a komposztálásról, az anyagok körforgásáról, a védő növényekről, a palántákról. És olyanok is voltak sokan, akik még soha nem fogtak kezükbe igazi kertásót és palántát, nekik különösen nagy élmény lehetett a kerti munka.

Egy másik fontos tapasztalásunk a tanárok nyitottsága volt a téma iránt. Gyakran ők is megosztották saját kertészkedési tapasztalataikat, hasznos információkat tudtunk cserélni a termelés bevált praktikáiról, illetve együtt ötleteltünk az iskolákban kialakítható iskolakert parcellák lehetőségeiről.


Pár szóval a konklúzióinkról. Sokszor és sokat lehet arról hallani, hogy gazdasági- és energia válság van, hogy a helyi egészséges élelmiszerek előállítása mennyire fontos, illetve az ezzel kapcsolatos munkahelyteremtés ugyancsak. Sokszor halljuk azt is, lehetőségeket kell biztosítanunk a gyerekeknek arra, hogy a jövő felelős felnőtteivé tudjanak válni. Az Iskolakert Stafétához hasonló programok egyszerűek, helyiek, teret adnak a gyerekeknek, azoknak a fiataloknak, akik felnőtté válva, irányítani, befolyásolni fogják az akkori társadalmi folyamatokat. A most szerzett tapasztalatok megerősítették azt a véleményünket, hogy azok a programok, amikben a gyerekek felszabadultan tudnak a természettel, a termőfölddel és a saját alkotó kedvükkel kapcsolódni, nagyon hatékony társadalmi beruházások egy, a mainál sokkal fenntarthatóbb jövőbe. Ezekkel a látszólag kis oktatási projektekkel viszonylag könnyen, ugyanakkor nagyon hatékonyan lehet a helyi társadalmi tőkét növelni. Terveink között szerepel a program folytatása. Az Iskolakert Staféta programunkat 2013 tavaszán a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat finanszírozásával valósítottuk meg. Keressük a program folytatásához a forrásokat és továbbra is szeretettel várjuk az iskolákat a kertben.

Ezúton szeretnénk újfent megköszönni a Török Ignác Gimnázium diákjainak önkéntes tevékenységét, amivel nagyszerűen segítették a kicsiket és a program megvalósulását. Mátyás Izolda (SZIE KTI) és Milánkovics Kinga (REGINA Alapítvány)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online