Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A hasznosságtól a szépségig

2013-05-05 09:13:53

A Zsolnay-gyár művészi törekvéseit a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményi válogatása által bemutató időszaki kiállítás nyílik a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf-szárnyában. A tárlaton bemutatott alkotások május 11-étől szeptember 29-ig tekinthetők meg.

A hasznosságtól a szépségig című kiállítás betekintést enged a pécsi Zsolnay-gyár művészi törekvéseibe. A XIX. század végén, amikor a gyár világhírűvé vált Zsolnay Vilmos irányítása alatt, az európai kerámia-ipar is virágkorát élte. A városépítészet fellendülése, az infrastruktúra fejlesztések számos lehetőséget biztosítottak az új gyártmányok bevezetésére. Emellett élénk figyelem irányult a kézműves kerámia tradicionális technikáira és díszítményeire, amelyek inspirálták a tervezőket új eljárások kikísérletezésében és a díszítmények gazdagításában. Zsolnay Vilmos munkássága ebbe a fejlődési vonalba illeszkedett. Találmányai, a porcelánfajansz, majd az eozin technika tették lehetővé, hogy művészi gyártmányai sikerrel szerepeljenek a világkiállításokon és helyet kapjanak a rangos külföldi múzeumok gyűjteményeiben is.

A porcelánfajansz díszedényeket az 1870-es évek végétől gyakran zsánerjelenetek, tájképek, portrék díszítették, amelyek alkotói között a hivatásos tervezők mellett ott találjuk Zsolnay Vilmos leányát, Júliát is, aki festőművészként is elismerést vívott ki magának.

A századforduló új irányzata, a szecesszió fiatal tervezők által nyerte el sajátos karakterét a gyáron belül. Közülük kiemelkedik Apáti Abt Sándor tevékenysége, aki az 1900-as pá rizsi világkiállításon szecessziós stílusú kollekcióval mutatkozott be. Az akadémikus képzettségű művész munkásságában azonban jól érzékelhető a kortárs szimbolista festészet hatása is.

Az unokák nemzedékéből kiemelkedik Mattyasovszky Zsolnay László festő és iparművész, aki Münchenben és Párizsban tanult. A kiállításon 1910-ben készült, nagyméretű, unikális gömb vázával szerepel, amelyet a Holdistennő alakja díszít.

A Gödöllői Királyi Kastély tárlatán olyan különleges darabok is lát hatók, amelyek az egykori vadászkastélyhoz vagy kifejezetten Ferenc József személyéhez köthetők. A kiállítás „A Szecesszió éve Gödöllőn, 2013. Életérzések a századfordulón” című programsorozat keretében valósul meg, és május 11-étől szeptember 29-ig, naponta 10 és 18 óra között látogatható. Kovács Orsolya művészettörténész, a kiállítás kurátora

Képen:  „Erzsébet királyné” váza, 1880. Zsolnay Júlia terve (Janus Pannonius Múzeum, Pécs)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online