Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Húsz százalék feletti rezsicsökkentés közösségben

2013-05-02 19:09:52

Lezárta közösségek számára indított energia-megtakarítási versenyének második évadát a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet. A program célja, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, energiatakarékos és karbon-szegény életmódot, miközben a közösségeket is erősíti. A kampány keretében indított versennyel a szervezők arra is rámutattak: viselkedésünk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős mennyiségű energiát tudunk megtakarítani, és ezáltal rezsiköltségeinket csökkenteni.

Mára általános egyetértés alakult ki abban, hogy energiafogyasztásunkat és széndioxid-kibocsátásunkat csökkenteni kell, nem csak környezetvédelmi, de – a sokak által jobban megfogható – pénz-megtakarítási okból is. Sok háztartás és közösség szeretne aktívan tenni valamit, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is lehetne, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudnak változtatni fogyasztásukon, és ezzel együtt kibocsátásukon sem.

Az EnergiaKözösségek program célja energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján nő. Segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, szakértői támogatással és más háztartásokkal együttműködhetnek, egymást erősítve.

A programban 16 Európai Uniós tagország vesz részt 5-10 háztartás által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek létrehozásával. Magyarországon, 2012 őszén, immár a második évadban, összesen 25 – baráti, munkahelyi, lakóhelyi – közösség csatlakozott a versenyhez az ország minden részéből, és közülük 17 tartott ki a végéig, 2013 áprilisáig. Jó eredményt értek el a magyar csapatok közösen az energia-megtakarítás tekintetében. A 17 közösség átlagosan 8 százalékkal csökkentette fogyasztását, ám jó néhány közösség ezt az értéket jelentősen túlszárnyalta: a győztes Győr és környéke közösség tagjai 23 százalék energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezet Kopaszhegy csapat Pécelről 17,4 százalékot, a 3. helyezet Váci EnergiaKözösség pedig 12 százalékot (képen a szervezőkkel). A második évadban résztvevő háztatások összesen 180 ezer kWh-nak megfelelő energiát takarítottak meg, és 71 tonna széndioxid-kibocsátást segítettek elkerülni! Mindezt úgy, hogy odafigyeltek mindennapi energiafelhasználási gyakorlatukra. Íme, néhány példa, hogy mit tettek.


A fűtéshez használt energiafelhasználás csökkentése érdekében karbantartották berendezéseiket, ellenőrizték a beállításukat; csökkentették a szobák hőmérsékletét, illetve a fűtési idő hosszát, gyakran programozható termosztátok használatával; fával történő fűtés esetén odafigyeltek arra, hogy teljesen száraz fát használjanak; extra függönyöket tettek fel, ablakpárnát használtak, több szőnyeget helyeztek a padlóra; a radiátorok mögé hőtükröt helyeztek.
Az áramfogyasztás csökkentése érdekében a szervezőktől kapott fogyasztásmérő segítségével megmérték berendezéseik fogyasztását, így kiderült, melyek használatára kell leginkább odafigyelniük, esetleg teljesen mellőzniük; ha nem használták, áramtalanították készülékeiket részben kapcsolható elosztók beiktatásával; mosó- és mosogatógépet csak telipakolva indítottak el, alacsony hőfokon, takarékos programot használva; ellenőrizték, és csökkentették a fürdővíz hőmérsékletét, rövidítették a zuhanyzási időt; TV nézés helyett egyéb kikapcsolódást választottak: beszélgettek, társasjátékoztak, kertészkedtek.

A szervezők az Intelligens Energia Európa program és hazai szponzorok támogatásával a vállalt minimum 9 százalékos megtakarítást sikeresen teljesítő közösségeket értékes díjakkal is jutalmazták április 27-én, a RENEXPO kiállítás keretében megtartott záró rendezvényen. Az első helyezet egy 250 ezer forint, a második 200 ezer forint, a harmadik pedig 150 ezer forint értékű ajándékutalványt kapott, amit környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban, a Zöldbolt és a Zöldpolc áruházakban vásárolhatnak le. A 4-6. helyezést elért közösségek szintén utalványokat kaptak, míg a 7-8. helyezett csapatok környezetbarát tisztítószercsomagot a Kenderkóc zöld webáruház felajánlásaként.

A GreenDependent Intézet a programot érdeklődés esetén folytatja, lehetőség van önkormányzatoknak és szervezeteknek a csatlakozásra. A szándék ezen az elérhetőségen jelezhető.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online