Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kirakhatják az önkormányzati bérlakásokból a csúcsadósokat

2013-04-09 08:36:13

A lakásgazdálkodási kintlévőségek kezelésére tavaly tavasszal elfogadott intézkedési tervük végrehajtásának tapasztalatairól is tárgyaltak március közepén megtartott ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjai. A városatyák elé tárt előterjesztésből kiderült: az időközben lezajlott egyezkedések és felszólítások ellenére, 2011 és 2012 év vége között több mint 3,1 millió forinttal nőtt a legalább 100 ezer forinttal tartozó bérlők részéről felhalmozott adósság.

Feltehetőleg az egy éven belüli 15,3 százalékos kintlévőség-növekedés is hozzájárult ahhoz, hogy az előterjesztést aláíró dr. Nánási Éva azt javasolta a képviselőtestület tagjainak, hogy megálljt kell parancsolni a folyamatnak. Városunk címzetes főjegyzőjének megfogalmazása szerint tény, hogy a megélhetés napjainkban nagyon sok ember és család számára komoly problémát jelent. A létfenntartás költségei emelkednek, miközben a munkahelyek megszűnnek, vagy a jövedelmek mértéke változatlan marad. A kintlévőségek mértékének növekedését azonban ennek tudatában sem szabad megengedni. A nem fizető bérlőknél a bérleti jogviszonyt fel kell mondani, őket és a nem fizető jogcím nélküli lakáshasználókat a lakások elhagyására fel kell szólítani. A döntés meghozatala nehéz – írja Nánási Éva – de amennyiben a jelen körülményeken nem változtatunk, évről évre jelentős bevételtől esünk el, miközben vannak olyan családok, akiknek szintén szükségük lenne a lakásokra, és a díjakat vállalva, bérbe vennék azokat.

A 2012. december 31-én regisztrált állapot alapján, a költségelven bérbe adott Deák Ferenc téri lakásoknál 7 olyan bérlő volt, akinek tartozása felülmúlta a 100 ezer forintot, és együttesen kevéssel több mint 2,3 millió forintos adósságszintet értek el. A költségelvű, vegyes tulajdonú lakóépületekben lévő bérlők közül tizennégyen érintettek, az általuk felhalmozott tartozás meghaladta a 8,1 millió forintot. A Harmat utcai szociális lakások bérlői köréből tízen rendelkeznek minimum 200 ezer forintos hátralékkal, ami összesen 9,1 millió forintos nagyságrendre rúg. A szárítópusztai szociális lakásokban élők közül 12 bérlő számít renitensnek, mindent egybevetve 4,1 millió forintos használati- és továbbszámlázott díjra vonatkozó adóssággal. A legnagyobb összegű hátralék alulról súrolta az 1,8 millió forintot.

A gödöllői képviselőtestület tagjai által jóváhagyott határozat szerint a polgármesteri hivatal illetékeseinek április 15-ig kell felvenni a kapcsolatot az érintett lakókkal. Függően a tartozás mértékétől, eltérő határidejű, döntően a részletfizetés lehetőségét előtérbe helyező intézkedéseket szorgalmaznak majd az adósság összegének felszámolására, enyhítésére. Hat eset kezelésére azonban olyan indítvány született, hogy a bérlőknek – a hátralék kiegyenlítése mellett – ki kell üríteniük, majd el kell hagyniuk a lakást. Ketten május 31-ig kaptak erre haladékot, négy bérlőnek pedig fél éve marad, hogy eleget tegyen a kilakoltatással felérő felszólításnak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online