Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ősszel indul a német nemzetiségi oktatás hatodik tanéve Gödöllőn

2013-02-19 15:30:45

Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy a Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére a 2008-2009 tanévtől kétnyelvű német nemzetiségi oktatás indult városunkban, a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A lehetőséggel elsősorban azok élhetnek, akik magukat a szüleik által, részben vagy egészben német nemzetiségi (sváb, szász, bajor, osztrák) kultúrkörhöz tartozónak vallják és nyilatkozatban vállalják, hogy gyermeküket német nemzetiségi osztályba kívánják beíratni.

A német nemzetiségi oktatás az előttünk álló, 2013-2014-es tanévben is folytatódik a Petőfi Sándor Általános Iskolában (Grundschule), az érdeklődők március 14-ig juttathatják el jelentkezésüket – tájékoztatta hírportálunkat Meizner Sándor, a Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A kisebbségi vezető azt is elmondta, a kezdeti félelmek nem igazolódtak be arra vonatkozóan, hogy nehéz lesz a gyermekek számára ez a tanulási forma. A hátunk mögött hagyott néhány év bizonyította, hogy a minden előképzettség nélküli 120 gyermek kitűnő tehetséggel rendelkezik és folyamatosan sajátítják el a német és magyar tananyagot.

- A mai felfordult világban minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy gyermekeink és azok gyermekei egy számukra sokkal többet adó és a világhoz jobban igazodó, tudás alapú, a kornak megfelelő oktatásban és szemléletben nőjenek fel. Erre ad lehetőséget a felmenő rendszerű, kétnyelvű német nemzetiségi iskolai, majd gimnáziumi oktatás – érvelt Meizner Sándor.

Arra a kérdésre, hogy miért fontos a német nyelv tanulása, a kisebbségi vezető a következőket válaszolta:
- A mai világ elvárásait ismerve, mindenki számára egyértelmű, hogy egy idegen nyelv ismerete elengedhetetlen az életben való boldoguláshoz, munkavállaláshoz. Az angol után, ami az Európai Unió hivatalos nyelve, a német nyelv az egyik legjobban elterjedt és beszélt nyelv Európában. Nem kell messzire utazni ahhoz, hogy hasznát vehessük. Gyermekeink minél fiatalabban kezdenek el foglalkozni nyelvtanulással, annál természetesebb és könnyebb lesz számukra az eligazodás a világban. Az itt tanuló gyermekek kétnyelvű bizonyítványt kapnak. Az általunk felkínált lehetőség számos, fontos, további előnnyel jár a gyermekek számára. A nyolc alap- plusz négy gimnáziumi év alatt – a közös magyar és a német nyelv elsajátításán kívül – megismerhetik saját nemzeti kisebbségük kultúráját, szokásait, hagyományait. Lehetőség nyílik a későbbiekben külföldön való tanulásra, nyári táborozásra.

Előzetes regisztrációra és információra a (06-20) 804-5585-ös telefonszámon Meizner Sándor nemzetiségi elnöknél, vagy a Petőfi Sándor Általános Iskolában (Grundschule) van lehetőség (Gödöllő, Munkácsy Mihály u. 1.), ahol a jelentkezési lapok is beszerezhetők.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online