Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kifeszített költségvetéssel vágnak neki az évnek

2013-02-14 16:52:36

Ebben az évben közel 7,4 milliárd forintból gazdálkodhat a gödöllői önkormányzat, úgy, hogy a városi büdzsé több mint egymilliárd forintos hiányát belső finanszírozásból kell megoldania a település vezetésének. A rendeletet ma reggeli ülésükön többségi szavazással fogadták el a helyi képviselőtestület tagjai. Az előirányzat halmazzal csak a lokálpatrióta klubos városatyák értettek egyet.

A kötelező feladatokkal kapcsolatos kiadások és bevételek kevéssel haladják meg a 4,1 milliárd forintot. Az egyensúly fenntartásához közel 206 millió forintos segítséget nyújt az előző évi működési pénzmaradvány. Az önként vállalt feladatokhoz rendelt összeg nagyságrendje közelíti a 133 millió forintot, amit teljes egészében az előző évi működési pénzmaradványból teremtenek elő.

Felhalmozási (fejlesztés és felújítás) célra csaknem 2,8 milliárd forint juthat, ám a tételből csak alig több mint 2 milliárd forintnak van meg a bevételi fedezet, ezáltal mintegy 734 millió forintot az előző évi fejlesztési pénzmaradványból pótolnak. Ebből az előirányzat-halmazból a legnagyobb „falatot”, megközelítőleg 1,75 milliárd forintot a szennyvíztisztító telep korszerűsítésének második üteme jelenti.

Az adóssággal kapcsolatos kiadásokat a közhatalmi bevételekből (adó) állja a gödöllői költségvetés. A hitelek és a kötvények tőketörlesztésére valamivel több mint 325 millió forint, míg a G-Magistratus Zrt. részvényeinek visszavásárlására 51 millió forint megy el a helyi közkasszából 2013-ban. Az erre az esztendőre tervezett kamatkiadások 189 millió forintra rúgnak.

Mindent egybevetve: a fő számok azt mutatják, hogy az idei gödöllői költségvetés 7,4 milliárd forintra kalkulált kiadási oldalával szemben közel 1,1 milliárd forintos hiány mutatható ki, amit belső finanszírozással kíván előteremteni a városvezetés. Az egyensúly fenntartásához jelentős mértékben járul hozzá az iparűzési adóból remélt bevétel (2,25 milliárd forint), aminek mintegy négyötödét a gödöllői gyógyszeripari cégek fizetik. A központi költségvetéstől kapott támogatás épphogy felülmúlja az egymilliárd forintot, a kötelező feladatok ellátásához azonban közel 206 millió forint erejéig a saját zsebbe kell nyúlni.

Gödöllő 2013-as – Gémesi György által kifeszített jelzővel illetett – költségvetését a polgármesterhez hű lokálpatrióta klubos képviselők 11 igen voksával, a Fideszes városatyák 2 nem szavazata, valamint 2 tartózkodás (MSZP, Jobbik) ellenében fogadták el a képviselőtestület tagjai, akik közül a kérdéseket követően – kissé rendhagyó módon – senki nem élt a hozzászólás lehetőségével.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online