Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vészharangot kongattak a szakrendelő dolgozói

2013-02-12 21:18:07

Összevont bizottsági ülést tartottak a kora esti órákban a Városháza földszinti nagytermében. A tanácskozásnak egyetlen napirendje volt, a 2013-as gödöllői költségvetés. A kérdezőket és a hozzászólókat azonban sokkal jobban izgatta, hogy miért kell(ene) átengedni az államnak a gödöllői szakrendelőt.

Gémesi György február 5-én tájékoztatta a Tormay Károly Egészségügyi Központ dolgozóit arról, hogy az önkormányzat nem szándékozik megtartani a gödöllői és a környékbeli lakosság járóbeteg-ellátásában kiemelkedő szerepet játszó intézményt. A bejelentés hatására a szakrendelő dolgozói kollektívája levelet írt a várost irányító képviselőtestület tagjainak, amiben – többek között – azt kérték: mielőtt végérvényesen döntenek az intézmény átadásáról, hallgassák meg a véleményüket, és ne döntsenek az egészségügyi központ állami tulajdonba adása mellett.
„Mióta törvénybe foglalták az egészségügyi ellátórendszer államosítását, azóta félünk tőle. A már államosított intézményekből negatív visszajelzéseket kaptunk, illetve kapunk. Nagyon megörültünk, amikor lehetőség nyílt arra, hogy az önkormányzatok a fenntartásuk alatt lévő intézményeket megtarthatják. Bíztunk benne, hogy a rendelőnket sem fogja a város állami tulajdonba adni. Bíztunk abban, hogy eddig végzett lelkiismeretes munkánkkal kiérdemeltük ezt. Sajnos, a február 5-én tartott tájékoztatón polgármester úr az jelentette be, hogy a képviselőtestület felé az államosításra tesz előterjesztést Csalódottan vettük tudomásul a bejelentést és mélységesen elkeseredtünk. Úgy éreztük, cserbenhagytak bennünket” – olvasható a levélben. Néhány sorral lejjebb az is, hogy érdemes lett volna a lakosság véleményét is kikérni egy fórumon, mivel ők érzékelik majd leginkább a változásokat, ami a tulajdonosváltás után jelentkezni fog.

Gémesi György az összevont bizottsági ülésen hosszasan ismertette az idei gödöllői költségvetési tervezet tartalmi elemeit, de a szakrendelő államosítási kérdésről egy árva szót sem ejtett. Mindaddig, amíg a képen látható Kovács Barnabás (MSZP) ki nem ugrasztotta a nyulat a bokorból, az iránt érdeklődve: mi indokolja, hogy a város nem kívánja megtartani az intézményt? A szocialista párti képviselő jelezte, hogy február 15-én lejár a nyilatkozattételi határidő, és nem tud olyan szakmai érvről, ami alátámasztaná a tervezett döntést egy ilyen, kulcsfontosságú kérdésben. Kovács azt is hozzátette, hogy az intézmény finanszírozását eddig is az állam biztosította, és adatai szerint az elmúlt három évben a gödöllői költségvetésből 28,6 millió forintot kapott a szakrendelő. Ezt az összeget arányosan elosztva, erre az évre 10 millió forint elkülöníthető lenne a tartalékalapban.

Polgármesterünk azzal indította válaszát, hogy a járóbeteg-ellátás állami feladat, az önkormányzatnak csak az alapellátást kell biztosítania. Gémesi kifejtette, hogy senki nem tudja megmondani, milyen kötelezettségekkel és következményekkel jár az intézmény megtartása, így jelenleg nem tud felelősséggel dönteni. Kilátásba helyzete, levelet ír az egészségügyért felelős államtitkárnak, hogy megtudja, mit vár el az állam az önkormányzattól, ha vállalja a feladatellátást. Ugyanis, szemléltette Gémesi, ha a nyakadba veszed, kinyitsz egy csapot, amit nem tudsz elzárni.
Futás Levente, az egészségügyi bizottság Fideszes elnöke a polgármesterrel értett egyet, mondván: további egyeztetés kell. Hozzátette: próbáljuk meg megtartani, de csak ésszerű kereteken belül.

Boros Botond bizottsági tag Kovács Barnabás véleményét osztotta. Úgy fogalmazott: tudomása szerint egyre több önkormányzat él a szakrendelők megtartásának lehetőségével. Érdemes lenne náluk tájékozódni.
Kovács Barnabás végül olyan indítvánnyal élt, hogy a február 14-i képviselőtestületi ülésre készüljön egy szándéknyilatkozat tartalmú előterjesztés, amiben a gödöllői önkormányzat – meghatározott feltételek teljesülése esetén – vállalja a Tormay Károly Egészségügyi Központ megtartását. Értesülésünk szerint az MSZP-s városatya javaslata az egészségügyi bizottság önálló tanácskozásán zöld utat kapott, ezáltal talán marad némi esély arra, hogy nem kerül állami kézbe a gödöllői szakrendelő.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online