Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Utózöngék kísérik a megromlott turisztikai házasságot

2013-01-17 19:31:40

Gödöllő és környéke nem csak országos, hanem nemzetközi vonatkozásban is kiemelt turisztikai célpontnak tekinthető. Azt gondolná a földi halandó, hogy a szakterületen működő szervezetek a legnagyobb egyetértésben, erőforrásaikat a helyi idegenforgalmi kínálatban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználásának szolgálatába állítva munkálkodnak. A kulisszák mögötti kép azonban másról tanúskodik.

Bő másfél évtizede reménykedésre adott okot, hogy a gödöllői önkormányzat alapítóként vett részt a Gödöllő és Környéke Regionális Turisztikai Egyesület életre hívásában. Hét évvel ezelőtt, 2007 áprilisában azonban – némiképp váratlanul – olyan képviselőtestületi döntés született, hogy településünk kilép az egyesületből. A névadó város kiválásával megváltozott a szakmai közösség elnevezése: az idegenforgalmi szervezet rendkívüli közgyűlése a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) nevet hagyta jóvá.
Ezzel csaknem párhuzamosan, a városvezetés úgy határozott, hogy a 2008 decemberében elfogadott turisztikai koncepcióban is meghatározott tervek alapján a Gödöllői Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Kistérségi Társulása tevékenységi körei között számol a helyben, illetve a környéken felmerülő idegenforgalmi feladatok ellátásával.

Mivel a GKRTE-től történő elszakadás mellett állást foglaló Gödöllő úgy szállt ki az egyesületből, hogy 2006-ra 1.395.020 forintos, míg 2007-re 1.051.908 forintos tagdíjhátralékot halmozott fel, jogi procedúra vette kezdetét. A Fővárosi Ítélőtábla 2009 novemberében jogerős ítéletben kötelezte a gödöllői önkormányzatot a több mint 2,4 millió forintos tagdíjhátralék, valamint 700 ezer forint feletti kamat megfizetésére.

A lokálpatrióta klubos többségű városvezetés és ez egyesület közötti viszony kedvezőre fordulásának egy másik ügy sem tett jót. Hiába szorgalmazta az együttműködést a GKRTE akkori elnöke, közös nevezőre jutás hiányában a felek négy éve párhuzamosan pályáztak a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezet létrehozására lehívható uniós támogatásra. Egyikük sem kapott pénzt. Egyes számítások szerint a város és a GKRTE vonzáskörzetébe tartozó települések turisztikai szolgáltatói összességében mintegy 100 millió forinttól estek el.

Az érintettek közötti, egyfajta kötélhúzásnak nevezhető történet újabb fejezete a Gödöllői Királyi Kastélyban a GKRTE égisze alatt működő Tourinform Gödöllői Kistérségi Irodához köthető. Gémesi György a gödöllői képviselőtestület tavaly novemberi ülésén kijelentette, hogy kezdeményezni fogja az egyesület irodahasználatának áttekintését a kastélyt működtető gazdasági társaság soron következő taggyűlésén. Erre reagálva, Vörös István képviselő, aki egyben a GKRTE felügyelő bizottságának elnöke, Beszéljenek a tények! címmel decemberben interpellációt nyújtott be a polgármesterhez.
A számos kérdést felvető beadványra érkezett, bőbeszédűnek nem igazán titulálható válaszból feltétlenül említésre méltók Gémesi azon mondatai, miszerint: a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás által jóváhagyott, a gödöllői kistérségre vonatkozó turisztikai fejlesztési koncepció megvalósulásának sajnálatos módon minimálisra csökkent az esélye, mert az új önkormányzati törvény ezt a társulási formát megszüntette. A jövőben a települések önkéntes társulása keretében van lehetőség a térséget érintően különböző fejlesztési programok megvalósítására.

Sajátos képlettel nézhetünk szembe. Egyfelől adott egy működő, gödöllői és környékbeli turisztikai szoláltatókat, programgazdákat képviselő egyesület, másfelől pedig egy, a törvényi változás miatt elhalt kistérségi társulás, amelynek az elmúlt négy esztendő nem volt elegendő arra, hogy turisztikai koncepcióját valóra váltsa. Mindez a hazai idegenforgalmi élet egyik frekventált településén, Gödöllőn, 2013-ban…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online