Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő adósságát 40 százalékban vállalná át az állam

2013-01-11 11:24:38

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett táblázat szerint Gödöllő esetében várhatóan 40 százalék lesz az adósságkonszolidáció aránya.

Egy korábbi döntés értelmében az állam átvállalja az ötezer főnél nagyobb lélekszámú települések adósságállományának egy részét. A konszolidáció mértéke 40 és 70 százalék közötti arányú lehet. A szaktárca által nyilvánosságra hozott táblázatban foglaltak szerint Gödöllőt az alsó, 40 százalékos átvállalási kategóriában tüntették fel. A besorolás alapját az egy főre jutó adóerő-képesség településkategória-átlaghoz való viszonyítása képezte. Gödöllő lakosságát 31.931 főben állapították meg. Az adósságátvállalás mértéke városunk esetében – polgármesterünk korábbi nyilatkozata szerint – néhány százmillió forint lehet.

Az átvállalás a 2012. december 31-ei, az átvállalás időpontjában fennálló adósságállományra, valamint az ezekhez kapcsolódó, az átvállalás időpontjáig számított járulékra (kamat, késedelmi kamat) terjed ki. Az átvállalás nem vonatkozik az államháztartás központi alrendszeréből, közvetlenül az Európai Uniótól, vagy nemzetközi szervezettől elnyert támogatás előfinanszírozására, valamint az áfa, vagy egyéb bevétel megelőlegezésére nevesítetten szolgáló adósságból eredő fizetési kötelezettség teljesítésére, illetőleg a víziközmű-társulattól a támogatással érintett önkormányzat által átvett hitelből eredő fizetési kötelezettség teljesítésére.

A procedúra első lépéseként az önkormányzatnak igazolást kell kapnia a pénzintézetétől az átvállalt adósságállományról, majd az ebben szereplő adatokról január 11-ig tájékoztatni kell az Államkincstárat. A Kincstárnak január 18-ig nyílik lehetősége, hogy a beszolgáltatott adatokat ellenőrizze, és szükség esetén hiánypótlásra szólítsa fel az önkormányzatot. 
Az ellenőrzést követően a Kincstár január 18-áig megküldi az adatokat az államháztartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter részére. Az adósságátvállalás százalékos mértékéről az államháztartásért felelős miniszter és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter legkésőbb február 28-áig megállapodást köt az érintett önkormányzatokkal. Az államháztartásért felelős miniszter – az Államadósság Kezelő Központ Zrt. útján – legkésőbb június 28-áig megállapodásra jut az önkormányzatokkal és azok hitelezőivel, amivel gondoskodik az adósság átvállalásáról.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online