Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zajlik az élet a gödöllői járási hivatalban

2013-01-09 13:19:30

Január 2-ától beindult az élet a Gödöllői Járási Kormányhivatalban. A Városháza Szabadság téri épületének földszintjén működő szervezeti egység a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatokat látja el. A gödöllői központú járási hivatalban ma délelőtt látogatást tett dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.

Tarnai Richárdot dr. Urbanics Gábor, a Gödöllői Járási Kormányhivatal első embere (képen balra) fogadta a Városháza épületében, és vezette körbe a járási hivatalhoz tartozó tereken. A megyei vezető szinte minden ügyintéző asztalánál időzött egy keveset, és kifejezetten jó hangulatban beszélgetett a munkatársakkal.

Urbanics Gábor hírportálunk érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a Városháza épületében dolgozó, a gödöllői járási hivatal személyi állományába tartozó tisztviselők létszáma 79 fő. Többségük az egykori okmány-, illetve lakosságszolgálati irodáról került át a járási hivatalhoz, de több olyan szakemberük is van, akik januárt megelőzően a környező településeken láttak el közigazgatási feladatokat.

A járási hivatalvezető elmondása szerint az okmányirodai tevékenység ellátása tekintetében zökkenőmentes volt az átállás, az ügyfelek január 2-án gyakorlatilag semmit nem észleltek a változásból. Urbanics elismerte, hogy a gyámügyi- és az építéshatósági területen akadhatnak kisebb fennakadások, itt ugyanis még bele kell rázódni a jogszabályok hatáskört érintő módosítása után kialakult helyzetbe.

Megtudtuk, hogy a gödöllői járási hivatal ügyfélfogadási rendje megegyezik a korábban megszokottal: hétfőn 8 és 18 óra, míg keddtől csütörtökig 8 és 16.30 óra között tart nyitva. Pénteken nincs ügyfélfogadás.
A gödöllői járáshoz tartozó települések: Csömör, Dány, Erdőkertes, Gödöllő, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Szada, Valkó, Vácszentlászló, Veresegyház, Zsámbok.
A járási hivatalhoz került ügyek legnagyobb részét az okmányirodai feladatok jelentik, így a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, útlevél-igazgatással, egyéni vállalkozói tevékenységgel és a közlekedési igazgatással kapcsolatos teendők. Január 1-jétől szakigazgatási szerveként működik a járási gyámhivatal, ami átvette a jegyzői és a városi gyámhivatali feladat- és hatásköröket. A járási gyámhivatal jogosult eljárni a gyermekvédelmi feladatokkal kapcsolatos ügyekben (például: gyermekelhelyezés, védelembe vétel), a szülői felügyeleti jog gyakorlásával, gyermektartásdíjjal, kiskorú házasságkötésének engedélyezésével, örökbefogadással, családi jogállás rendezésével, gyámsági és gondnoksági, valamint vagyonkezeléssel kapcsolatos ügyekben.

A járási hivatal hatósági osztályának hatáskörébe tartoznak az egyes szociális ellátásokkal összefüggő feladatok (időskorúak járadéka, alany és normatív alapon megállapított közgyógyellátásra való jogosultság, méltányosság kivételével az ápolási, illetve emelt összegű ápolási díjra való jogosultság, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság), a kommunális igazgatással összefüggő feladatok (például: temetőengedélyezés), a menekültügyek, az egyes vízügyi, illetve védelmi igazgatási, földrendezési és földkiadási ügyek, az érettségi vizsgával, oktatással, valamint egyes távhő-, villamos energia- és földgázellátással kapcsolatos ügyek, illetőleg bizonyos állategészségügyi feladatok (állatotthon engedélyezés). Szabálysértési hatáskörben a járási hivatal hatósági osztálya jár el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online