Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Diakónussá szentelték Bese Gergő Pétert

2012-12-27 14:57:25

Kivételes megtiszteltetésben volt része a gödöllői származású Bese Gergő Péternek, miután december 26-án, Szent István diakónus vértanúságának ünnepén dr. Bábel Balázs érsek diakónussá szentelte Kiskunfélegyházán. Az esemény helyszíne az erre az alkalomra zsúfolásig megtelt Sarlós Boldogasszony Templom volt.

A katolikus egyházban a diakónus magyar elnevezése gyakran szerpap. Olyan személy, aki egyházi szolgálatokat teljesít, de áldozópappá még nem szentelték. Ezt, az egyházi rend szentsége első fokozatának számító címet érdemelte ki Bese Gergő Péter, aki egy máriabesnyői család második gyermekeként 1983-ban látta meg a napvilágot.

Tanulmányait 1994-ben a premontrei atyák szárnyai alatt kezdte el a gödöllői nyolcosztályos gimnázium falai között. Bevallása szerint élete legszebb nyolc évét töltötte el ott. Az érettségit követően felvették az ELTE Természettudományi Karának földrajz tanári szakára. Egyik csoporttársa javaslatára 2003-ban beiratkozott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára, ahol hittanári, nevelői és lelkipásztori munkatársi ismeretket szerzett. A két felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányai mellett számos zarándokutat és kirándulást szervezett. Bejárta hazánk és Európa legismertebb Mária kegyhelyeit, miközben folyamatosan érlelődött benne a papi hivatás gondolata.

2007 és 2010 között a csömöri Mátyás király Általános Iskolában tanított földrajzot és németet. Ebben az időszakban elnökhelyettese volt a Gödöllői Német Kisebbségi Önkormányzatnak. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskolában meghonosodott és azóta is létezik a német nemzetiségi oktatás.

Mivel egyre erősebb volt benne a vágy, hogy az Urat kövesse, jelentkezett a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegyébe. Gergő egy évet töltött el a Központi Papnevelő Intézetben, majd Kiskunhalasra került plébániai gyakorlatra. A plébániai munka mellett a Szent József Katolikus Általános Iskolában tanított. Nevelőmunkáját a diákok a számukra legelfogadhatóbb pedagógusnak járó Pro Iuventute díjjal jutalmazták. A főpásztor döntése értelmében idén augusztus 1-jétől Kiskunfélegyházán folytatta a papságra való felkészülést, ahol december 26-án, a 10.30 órakor kezdődött szentmise keretében diakónussá szentelték.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online