Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Zavaró berepülések hátráltatják a jövő évi költségvetés tervezését

2012-12-19 07:14:26

Nem csak a gödöllői önkormányzatnak, hanem az általa alapított gazdasági társaságoknak is szembe kell majd nézniük a következő esztendőben az államosítást célzó parlamenti- és kormánydöntések következményeivel. A bizonytalanságok miatt nem készülhetett el a város jövő évi gazdálkodására vonatkozó költségvetési koncepció, és a cégek ügyvezetői is csak tájékoztató jelleggel vázolták fel a 2013-ra vonatkozó elképzeléseiket.

Némiképp rendhagyó módon, a gödöllői képviselőtestület december 13-i ülésén nem a jövő évi városi költségvetés koncepciójáról döntöttek a grémium tagjai, hanem csupán arról, hogy milyen feladatok várnak az illetékesekre a 2013-as gödöllői büdzsé előkészítésével kapcsolatosan. A viszonylagos tétlenséget a több területet is érintő központi intézkedések végrehajtásában rejlő bizonytalanságok okozták, Gémesi György szavaival élve, a „zavaró berepülések” hatásainak kiszámíthatatlansága.

A „ki tudja, mi lesz?” szemlélet a gödöllői önkormányzat által alapított gazdasági társaságok jövő évi üzleti tervével összefüggő, tájékoztató jellegű előterjesztésekben is visszatükröződött. A VÜSZI Kft. számításai szerint bruttó 479 millió forintos városi támogatás kellene a feladatok ellátásához, ami csaknem 18 millió forinttal múlja felül az idei működési célú dotáció. A tálalókonyhák vagyonkezelési jogának megszerzése miatt a Kalória Kht. 259 millió forintos önkormányzati támogatást remél, fenntartva annak veszélyét, hogy kevesebben veszik igénybe étkeztetési szolgáltatásait.

A Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft. 2013-ban mindössze száz, saját rendezésű eseménnyel számol, ami alig több mint egynegyede az idei programszámnak. Ezzel együtt, támogatási igénye 152 millió forint. A Piac Kft. idén 6,6 millió forint adózott eredményt prognosztizál, a következő évben azonban ennél 4 millió forinttal kevesebbre van kilátás. Igazi kihívás elé nézhet jövőre a Távhő Kft., amelynek vesztesége elérheti az 50,7 millió forintot. Mivel a kormány időközben döntött a távhő-rezsiköltségek 10 százalékos csökkentéséről, a társaság negatív eredménye további 40 millió forinttal bővülhet.

A korábbi évekhez képest „kakukktojás” gazdálkodást folytathat 2013-ban az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt., amelynek vezetése – szemben az idei esztendőre várható 111,2 millió forintos veszteséggel – 12 ezer forintos nyereségben bízik. Futás Levente (Fidesz) könyvelési trükknek nevezte azt a módszert, ami pozitív egyenlegűvé teszi a hotel üzemeltetését. Arról van ugyanis szó, hogy a társaság az idei 106,5 millió forint helyett jövőre csak 12 millió forintos bérleti díjat fizetne a tulajdonos önkormányzatnak.
Varga Zsolt vezérigazgató szerint a bérleti díj drasztikus csökkentése azért lenne fontos, mert nem cél, hogy a folyamatos veszteséges gazdálkodással a társaság kinullázza a saját tőkéjét. Más kérdés, hogy a két összeg közötti különbséget elő kell majd teremteni a városi költségvetésben, azaz: a sokat vitatott szálloda-beruházás jövő évben esedékes törlesztő-részletére a mindannyiunk pénzének nevezhető közkasszából szükséges fedezetet biztosítani.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online