Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Meddig packázhat a Volánbusz az önkormányzattal?

2012-12-14 11:49:23

Nem kérdés, a Volánbusz már évek óta monopolhelyzetet élvez a gödöllői tömegközlekedés ellátásában. Hiába próbálkozott az önkormányzat pályázati kiírásokkal megrengetni a társaság kényelmes pozícióját, ezek egyike sem járt sikerrel.

A helyzet a következő évben sem változik, hiszen a Volánbuszon kívül senki más nem jelentkezett a menetrend szerinti gödöllői autóbusz-tömegközlekedés, mint kötelező önkormányzati feladat ellátása tárgyában, szeptemberben meghirdetett pályázatra.

Az ajánlatot értékelő bizottság javaslatára a helyi képviselőtestület tagjai ugyan eredménytelennek minősítették a Volánbusz beadványát, ezzel azonban nem oldották meg a problémát, mivel a járatoknak január 1-je után is utasokat kell szállítaniuk. A közlekedési cég, az idei nettó 83,1 millió forintos ellentételezéssel szemben, 2013-ra nettó 98 millió forintra verte fel a szolgáltatás árát, ami 18 százalékos emelésnek felel meg.

Erre mondta azt az önkormányzat, hogy nem. Indokként a források jelentős mértékű csökkentését hozták fel, illetve azt, hogy költségvetési fedezet hiányában a település nem képes megfizetni az ellentételezés infláció feletti növelését.
A bírálóbizottság számítási anyagot kért a cégtől, aminek néhány, erősen aggályos elemére Kovács Barnabás (MSZP) hívta fel a figyelmet. Az MSZP-s városatya az üzemanyag-árak 5 százalékkal kalkulált emelkedését, az irreálisan magas, csaknem 25 százalékos közvetett költségszintet, valamint az alvállalkozók közel 30 százalékos nyereséghányadát kifogásolta.

A megoldás egyelőre a levegőben lóg. A polgármester előreláthatólag december 17-én ül asztalhoz a közlekedési társaság illetékeseivel, hogy dűlőre jussanak. Városunk első embere nincs igazán kedvező tárgyalási pozícióban, úgy is fogalmazhatunk, a Volánbusz rajta keresztül packázhat az önkormányzattal. Gémesi György arra kapott felhatalmazást képviselőtársaitól, hogy – egyfajta alkudozással – szorítsa le az ellentételezés összegét nettó 98 millió forint alá. Cseppet sem mellékesen úgy, hogy a szolgáltatás jelenlegi színvonala ne szenvedjen csorbát.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online