Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Pontokba szedték, mit kíván a magyar hallgató

2012-12-12 20:17:20

Mintegy 200 fő gyűlt össze Nagy Dániel, a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata elnökének hívó szavára, hogy tüntessen a felsőoktatás átalakítását érintő kormányzati intézkedések ellen. A gödöllői demonstráció az egyetem B-kollégiumának épülete előtt indult, és egyesek számára a fővárosban ért véget.

A dermesztő hideg ellenére csaknem 200 fő vett részt azon a december 12-én, a késő délutáni órákban kezdődött demonstráción, amit a gödöllői központú Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata hirdetett meg, tiltakozásul a felsőoktatás jövőjét érintő kormányzati intézkedések tervezett bevezetése ellen.

A B-kollégium épülete előtt egybegyűltekhez többen is szóltak, a tüntetés legfontosabb üzenetét azonban Nagy Dániel, a helyi hallgatói önkormányzat elnöke juttatta el az Elég volt! szavakat többször is hangosan skandáló diáktársaihoz. Az érdekvédelmi szervezet gödöllői vezetője mondandója során kihangsúlyozta: nem szerepelni kívánnak és a politikai pártok beavatkozását sem kérik, pusztán nem akarják és nem is fogják engedni, hogy nélkülük döntsenek a jövőjükről. Össz-egyetemi kerekasztal létrehozását tervezik, ami valós beleszólást követel a felsőoktatás – egyébként szükséges – reformjába. Nagy Dániel azt is elmondta, mindaddig demonstrálnak és szolidárisak lesznek diáktársaikhoz, amíg a kormányzat illetékesei nem tekintik őket egyenrangú partnernek.

Beszéde végén Nagy Dániel felolvasta a Mit kíván a magyar hallgató? című kiáltványt, amiben a Szent István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (SZIE-EHÖK) tiltakozik a kormány december 5-i ülésén a 2013-as évre elfogadott államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok ellen, amik a 2012-es évhez képest mintegy harmadára, a 2010-es évhez képest pedig közel hatodára csökkenhetnek jövőre.

A gödöllői hallgatók nem értenek egyet azzal, hogy:
1. Az államilag finanszírozott keretszámokat a kormány 10.480 főre csökkentse!
2. A „tandíjat” bevezessék!
3. Röghöz kössék a diplomásokat!
4. Az intézményi autonómiát megszüntessék!
5. Bevezették a Diákhitel2-t, ami nem más, mint az állami költségek eltolása későbbi időpontra!

A levél írói követelik:
1. Hoffmann Rózsa lemondását!
2. A keretszámokat ne csökkentsék a jelenleginél alacsonyabb szintre!
3. Az első diploma tandíjmentességét!
4. A hallgatói szerződés eltörlését!
5. A felsőoktatásból történő forráskivonások tiltását, az elvonások kompenzálását!

A petíciót szerették volna átadni Vécsey László országgyűlési képviselőnek, hogy juttassa el a kormánynak. Ám a honatya más, közérdekű elfoglaltsága miatt nem volt jelen a rendezvényen. Nagy Dániel ekkor arra szólította fel a demonstrálókat, hogy sétáljanak el a város főterére, és ott adják át a dokumentumot a képviselő megbízottjának. A Városháza előtt Tóth Tibor alpolgármester ugyan fogadta a menetet, viszont neki nem volt és nem is lehetett felhatalmazása arra, hogy átvegye a petíciót.

Mint utóbb kiderült, Vécsey László senkit nem jelölt ki erre a feladatra, amit a nap folyamán emailben közölt Nagy Dániellel:
„A kiáltványukat akár postán, akár emailben elküldheti, el fogom juttatni a címzettnek. Ismételten megértését kérem, egy napos vagy néhány órás határidőket, hogy megjelenjek valahol, vagy megbízottat küldjek, sajnos nem tudok vállalni. Párbeszéd ügyben egyáltalán nem értek egyet Önnel, de nem hiszem, hogy ezt mailes levélváltás keretében kéne megvitatnunk. Csalódást okozott viszont azzal, hogy felvetésemre nem reagált. Nem javasolt időpontot találkozó céljára. Remélem, ez nem azt jelenti, hogy a valós párbeszéd lehetőségénél előbbre valónak tartja egy demonstráció hangzavarát.”

A gödöllői tüntetők egy része nem sokkal este 7 óra előtt HÉV-re ült, hogy csatlakozzon a fővárosban demonstráló (diák)társaihoz.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online