Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szenzációs világcsúcs született a Talamba-koncerten

2012-12-09 08:00:41

Zombor Levente, a gödöllői Talamba ütőegyüttes frontembere nem beszélt a levegőbe, amikor bejelentette, hogy világrekord-állítási kísérlettel rukkol elő a zenei formáció december 8-i koncertjén.

Pótszékes telt ház várta a Talamba ütőegyüttest a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében lezajlott Spirit of Life című lemezbemutató koncerten. A fergeteges programban közreműködött a magyar kávéházi cigányzene jeles képviselője, a Harmonia Garden, valamint három dal erejéig a Magyar Állami Operaház magánénekese, a gödöllői születésű Herczenik Anna is beszállt a kivételes showba.

Az est fénypontját Zombor Levente világrekord-állítási kísérlete jelentette. A Talamba frontembere arra vállalkozott, hogy egy perc leforgása alatt legalább 800 ütésszámot mér xilofonjának hangolt falapjaira. A földkerekségen egyedülálló csúcs 862 ütés lett (másodpercenként több mint 14), amit a helyszínen, az előadás szünetében közjegyző hitelesített.

Az ütőhangszeres zenész a koncert első részének utolsó száma közben állította fel a világrekordot. Szemmel követhetetlen produkciójában a kromatikus hangsoron (a hétfokú hangsor kiegészül öt olyan közbenső fokkal, ami annak egész hangközeit két-két fél hangközre osztja) pásztázott többször is végig. Ez lényegesen megnehezítette a dolgát, hiszen, nem csak vízszintesen, hanem előre és hátra is mozgatnia kellett a kezeit a hangszer felett.

Zombor Levente munkatársunknak elmondta: elsősorban arra összpontosított, hogy a felvezető számok során megtörtént bemelegítés után sikerüljön egy percig lazán tartania a kezét. Gyakorlás közben ugyanis többször tapasztalta, hogy a 30. és a 40. másodperc között könnyen elmerevedhet, begörcsölhet a csuklója. Ráadásul, arra is figyelnie kellett, milyen testtartásban áll a hangszer mögé, hogy kisebb törzsfordítással mindig optimális távolságban legyen a mintegy másfél méter széles xilofon végeitől. 


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online