Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ötvenhat üzenete 56 év távlatából: felelősség- és áldozatvállalás

2012-10-23 16:34:29

Miként az elmúlt években rendszeresen, idén is az Ella Attila vezényelte Gödöllői Városi Fúvószenekar térzenéjére gyülekeztek a megemlékezők az október 23-i nemzeti ünnep gödöllői rendezvényén.

Gödöllőn most is beigazolódott: lehet együtt emlékezni az 1956-ban történtekre. A verőfényes napsütésben lezajlott esemény békessége és méltóságteljessége ezúttal is példaértékű volt. Egyfajta hagyománytörést csupán az jelentett, hogy az ünnepi beszédet nem a helyszínen tartózkodó polgármestertől, hanem helyettesétől, Tóth Tibortól hallgathatták meg az egybegyűltek. A fiatal várospolitikus szónoklatának záró üzenetében arra emlékeztetett, hogy 1956 októberének hősei mertek felelősséget és áldozatot vállalni, ami manapság egyre kevésbé jellemző.

A Horváth Zoltán által összeállított, prózai és zenei betétekkel egyaránt gazdagított ünnepi műsort a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete tagjai, Herczenik Anna és Géczi András, valamint a zeneiskola két növendéke adták elő. Ezt követően a Gödöllőn működő társadalmi-, politikai- és civil szervezetek képviselőinek koszorúzásával zárult a városi megemlékezés, aminek helyszínéül a helyi Nemzetőrség egykori – napjainkban a Szent István Egyetem Tanárképző Intézete Szabadság úti – épületének kertje szolgált, ahol az áldozatok emléke előtt tisztelgők az egy évtizeddel ezelőtt felavatott kopjafánál rótták le kegyeletüket.

Az 1956-os forradalom 56. évfordulója kapcsán szervezett helyi program a Dózsa György úti köztemetőben folytatódott. Itt az emlékező utódok a gödöllői hősök, nevezetesen Kiss Antal és a 17 évesen halálos sebet kapott Balázsovich András sírjára helyezett virágokkal fejezték ki az ország szabadságáért több mint fél évszázada folytatott ellenállás során településünkön elhunyt forradalmárok iránti tiszteletüket.

Címkék

október 23


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online