Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Három irodájától meg kell válnia a városnak

2012-10-18 14:23:54

Ha jelentős késéssel is, de október elején elkezdődött a január 1-jétől működő járási kormányhivatal kialakításának előkészítése Gödöllőn. A helyi önkormányzat tagjai jóváhagyták azt a megállapodás-tervezetet, amiben rögzítik, hogy az államigazgatási feladatok jó részét átvállaló szervezet milyen személyi és tárgyi feltételekkel láthat munkához.

A gödöllői központú járási kormányhivatal – ha úgy tetszik, az állam – ingyenes használatba kapja a polgármesteri hivatal épületének földszintjén található okmányiroda, lakosságszolgálati iroda, illetve adóiroda helyiségeit a teljes eszközállománnyal. Az irodarendszer együttes alapterülete valamivel több mint 442 négyzetméter. A folyosókat, a tárgyalótermeket, valamint a mellékhelyiségeket közösen használják majd a Városháza és a járási hivatal munkatársai.

Ésszerűnek látszik, hogy a járási hivatalhoz kerülő részlegek számára a polgármesteri hivatal biztosítsa a teljeskörű fenntartási és üzemeltetési szolgáltatásokat, úgy mint: portaszolgálat, takarítás, víz, villany, fűtés. Ezeket azonban a járási hivatal megtéríti majd. Az előzetes számítások alapján az éves rezsiköltség egy négyzetméterre vetítve mintegy 43 ezer forint, ami 19 millió forint körüli kiadást eredményezhet a járási hivatal számára.

Ami a januártól működő szervezeti egység személyi állományát illeti, a polgármesteri hivatal kötelékéből 42 fő folytathatja szakmai pályafutását a járási kormányhivatalban.

Halálos ítélet kontra közjó hatékonyabb szolgálata
A napirend tárgyalása során jó néhány, jobbára kritikus hangvételű vélemény hangzott el. Dr. Nánási Éva úgy vélekedett, hogy ez a döntés csak egy állomása a változásnak, ami januári beindulásáig még számos problémát vethet fel.

A címzetes főjegyzőnél keményebben ostorozta a közigazgatás reformját Kovács Barnabás (MSZP), aki úgy fogalmazott, a kialakult helyzet olyan, mintha halálra ítéltek volna valakit, és most azon gondolkodnak a döntéshozók, hogy milyen módszerrel hajtsák végre az ítéletet. Gémesi György ezúttal sem rejtette véka alá aggályait. A polgármester kijelentette, hogy eddigi tapasztalatai alapján állami részről szakmailag színvonal alatti volt az előkészítő munka, és ha a rendszer ennek szellemében működik majd, akkor nagy fejreállás várható. Gémesi hozzátette: kompromisszumok árán született a megállapodás, aminek létrejötte során az az érdek vezérlete az város illetékeseit, hogy a gödöllőiek minél kisebb mértékben szembesüljenek az esetleges problémákkal.

Nem sokkal a gödöllői képviselőtestület ülését követően a Városháza földszinti nagytermében dr. Tarnai Richárd, a Pest megyei Kormányhivatal vezetője (képen balra) és a gödöllői járásba sorolt települések polgármesterei aláírták a regionális államigazgatási egység kialakításához szükséges megállapodást. A szignálási procedúra előtt Tarnai Richárd elmondta, a kormányrendelettel szabályozott változás egyértelmű szándéka a közjó rugalmasabb és gördülékenyebb szolgálata, amiben az ügyek vándorolnak majd és nem az ügyfelek. A megyei kormányhivatal irányítója együttműködést ajánlott a települések vezetőinek, akiktől azt kérte, figyeljék a lakossági visszajelzéseket, észrevételeket, és amennyiben azok segíthetik a rendszer működésének hatékonyabbá tételét, jelezzék hivatalának.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online