Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Karcsúsították a gödöllői járást

2012-08-15 09:59:33

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2013. január 1-jétől működő járási hivatalok székhelyét és illetékességi területét tartalmazó lista. Országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi kormányhivatal kezdi meg működését. Gödöllőn – a helybélieken kívül – további 14 település állampolgárai intézhetik majd ügyeiket a munkanapokon 8 órától 20 óráig nyitva tartó kormányablakokban.

Az eredeti elképzeléshez képest némiképp javult a helyzet a gödöllői központú járási hivatalhoz tartozó települések számának tekintetében. Volt olyan ötlet, hogy – településünket leszámítva – 6 város és 20 község polgárainak kellett volna Gödöllőre utazni ügyes-bajos dolgaik intézése miatt. Ebben az esetben mintegy 178 ezer fős népességre terjedt volna ki a gödöllői központ vonzáskörzete.

Leszámítva a gödöllőieket, jövő januártól Csömör, Dány, Erdőkertes, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Szada, Valkó, Vácszentlászló, Veresegyház és Zsámbok lakosai tartoznak majd a gödöllői székhelyű járási kormányhivatalhoz, amely a Pest megyében kialakítandó 18 központ egyike lesz. A településszám mérséklése azt jelenti, hogy 140 ezer fő körülire tehető azoknak a száma, akik városunkba kényszerülhetnek a megyei szintnél alacsonyabb besorolású államigazgatási ügyeik rendezése miatt.

A járási hivatalok elsősorban az okmányirodai feladatokat (személyi adat- és lakcímnyilvántartás, útlevél-igazgatás), a gyermekvédelmi- és gyámügyeket, az építési hatósági ügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől.

Hogy a folyamat mielőbb beindulhasson, a járási hivatalok ingyenes használatába kerülő ingó- és ingatlanvagyon-elemek, valamint az átveendő köztisztviselők számának és feladatainak meghatározása érdekében a szakminisztérium – a KIM Vagyonkezelő Központ, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok közreműködésével – felmérést végez valamennyi települési önkormányzatnál.

Úgy tudni, hogy a járási hivatalok személyi állományát részben a polgármesteri hivatalokban dolgozó, államigazgatási feladatokat ellátó köztisztviselők, részben pedig a megyei kormányhivatal helyi és körzeti szintű szakigazgatási szerveinek kormánytisztviselői alkotják majd.

A gödöllői járási hivatal vezetőjének kiléte még mindig kérdéses. Feltehetőleg politikus kapja a havi szinten félmillió forintos nagyságrendű bruttó fizetéssel járó állást, hiszen a törvényben létezik olyan kitétel, miszerint: a parlamenti képviselőség és a polgármesteri tisztség elszámolható közigazgatási gyakorlatként. A feltételezést erősítheti, hogy a két év múlva esedékes országgyűlési választáson a jelenlegi kormánypárti képviselők közül számos olyan lesz, akinek a parlamenti mandátumszám 200 főre történő csökkentése miatt búcsút kell intenie a honatya-státusznak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online