Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bűnösnek nevezhető övezet a gödöllői

2012-07-09 10:15:22

Dr. Simon Tamás rendőr dandártábornok, megbízott Pest megyei főkapitány június utolsó napjaiban számolt be a megyei közgyűlésnek az általa tavaly áprilisa óta vezetett szervezet 2011. évi szakmai tevékenységéről. A dokumentumhalmazból kiderült, a gödöllői kapitányság illetékességi területén található településeken történt a legtöbb bűncselekmény a fővárost övező megyében.

Amíg 2010-ben 4.584 bűneset történt a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén, addig tavaly ez a szám 6.284 regisztrált alkalomra ugrott, ami 37,1 százalékos növekedést jelent. Főként lopásokból volt több. Statisztikai szemszögből nézve, úgy is fogalmazhatunk, a gödöllői vonzáskörzetben követik el a megyei bűncselekmények csaknem 14,5 százalékát. Első ránézésre a számadat meghökkentő.

Ennyire bűnös övezet lenne a gödöllői kapitányság területe? Hogy árnyaltabb képet kapjunk, érdemes a kulisszák mögé tekintetni.
Legalább három olyan tényező van, ami alapvetően befolyásolja a gödöllői központú kapitányság cseppet sem szívderítő adatait. Az egyik a főváros közelsége, ami kedvező táptalajt jelenthet a Budapestről az agglomerációba kiszoruló – nem csak magyar – renitenseknek.
Másfelől a kiemelt státuszú Gödöllői Rendőrkapitányságról tudni kell, hogy munkatársai 27 település (7 város és 20 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelnek. A területen élők létszáma 178 ezer fő körül mozog. Van az országban olyan megyei kapitányság, amely ebből a szempontból kisebb, mint a gödöllői.
Harmadrészt az is hozzájárulhatott a kedvezőtlen tendenciához, hogy 2011 előtt más – egyes vélemények szerint, hamisításra utaló – statisztikai elvek alapján rögzítették az ismertté vált bűneseteket.

Tanulságos jelenségnek tekinthető, hogy Pest megyében 564 lakosra jut egy rendőr. A 187 települést soraiban tudó régió ezzel negatív éllovasa hazánknak, hiszen a mutató sehol máshol nem éri el az 500-as mértéket. Bár a korábbi évek létszámfejlesztésének köszönhetően sokat javult a helyzet a gödöllői kapitányságon, a 260 fő körüli állomány és az illetékességi területén lakók arányszáma elmarad a megyei átlagtól.

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság vezetése tervezi, hogy újabb rendőrőrsöket nyit a megyében. Számszerűen kilencet, amik közül az egyik a gödöllői központú kapitánysághoz tartozó Isaszegen létesülhet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online