Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Felmerült a kettős mérce

2012-05-24 09:23:16

A gödöllői közélet rutinosabb szereplői megszokhatták már, hogy ha a Főnök valamit nem támogat, akkor azt a hozzá hű erők sem merik helyeselni. A dolog fordítva is igaz: ha a főpolgár igent mond valamire, akkor hívei mellé állnak.

A gödöllői képviselőtestület tagjai május 10-én két olyan napirendi pontot is tárgyaltak az önkormányzat ülésén, ami emléktábla elhelyezéséről szólt. Az egyik javaslat zöld utat kapott a lokálpatrióta klubos többségtől, a másikat viszont elmeszelte Gémesi György és csapata. Anélkül, hogy párhuzamot vonnánk, netán, összefüggést keresnénk a két emléktábla elhelyezésének jogossága között, érdemes röviden felvázolni a történteket, aminek tanulságait ki-kivonja le maga.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) gödöllői szervezete kérelmet terjesztett elő annak érdekében, hogy a városvezetés adjon hozzájárulást a tavaly áprilisban az Erzsébet-parkban kihantolt ismeretlen német katona emlékét megőrző hely saját költségen történő kialakításához. A HVIM helyi reprezentánsai a hagyományőrzéssel és a kultúra tiszteletére alapozva indokolták kérésüket.

Az indítványt képviselőtársai elé terjesztő polgármester nemleges válaszát azzal támasztotta alá, hogy az Erzsébet-park országosan védett műemlékpark, ahol csak az Örökségvédelmi Hivatal engedélyével lehet bármilyen munkát elvégezni. Gémesi György azt is leírta, hogy a megtalált katonasírt valószínűleg ideiglenesnek szánták, ha korábban tudomást szereztek volna róla a hatóságok, már megszüntették volna. Gödöllőn nincsenek „elszórtan” katonasírok, illetve ezek helyét jelző „emléktáblák”. A megtalált német katona maradványait méltó körülmények között helyezték el a budaörsi központi katonai temetőben, ahol az emlékezésnek minden feltétele biztosított – zárta gondolatait Gémesi.

Emléktábla őrzi majd az osztrák származású Leo Tschoell nevét és tettét Gödöllőn, a Kossuth Lajos utcai volt zsinagóga, ma bölcsőde épületének falán. A 60x40 centiméteres kőtáblát június 12-én, kedden 14 órakor avatják fel, hogy az utókor számára is fennmaradjon Leo Tschoell emléke, aki Kossuth Lajos utca 44. szám alatti házában, 1944-ben több gödöllői zsidót elrejtett, majd a biztosra vehető halál elől kimenekítette őket az országból. A vésett feliratú tábla elkészíttetése és elhelyezése 75.400 forintos közpénz-ráfordítást jelent.

Kristóf Etelka, a Jobbik önkormányzati képviselője mindkét előterjesztéshez hozzászólt. Az elsőnél érveket próbált felsorakoztatni a HVIM kérésének teljesítése mellett. Mindhiába. A második javaslattal kapcsolatosan kifejtett véleményének lényegét pedig a „Mi ez, ha nem kettős mérce?” kérdéssel alapozta meg.

Gémesi György vitazáró válaszában óvva intett attól, hogy bárki is összemossa a két döntés hátterét és indítékát. Szerinte egy ismeretlen személy ismeretlen tetteit méltatlan lenne összehasonlítani egy olyan emberével, akiről tudjuk, hogy miként bánt a gödöllői üldözöttekkel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online