Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mérlegen a gödöllői közcég-pénzek

2012-05-14 17:59:21

Papíron – a VÜSZI Kft-t leszámítva – valamennyi, a gödöllői önkormányzat által alapított, és ma is létező gazdasági társaság nyereséggel zárta a 2011-es gazdasági évet. Más kérdés, hogy a városgondnoki teendőket ellátó Dózsa György úti székhelyű cég csaknem 151 millió forintos vesztesége látszólagos, mert eredménytartalékát emésztette fel.

A VÜSZI Kft. számvitelileg kimutatott, jelentős összegűnek mondható vesztesége, ami vagyonvesztést eredményezett, nem a management, vagy egyes vezetők rossz döntéseinek, vezetői alkalmatlanságának tudható be, hanem egy tudatos döntéssorozat eredménye. A tulajdonos önkormányzat akarta úgy, hogy a társaság a város közösségének javára használja fel a korábbi években felhalmozott eredménytartalékának teljes összegét. 62 millió forintot emelt szintű út- és járdaépítésre, 68 millió forintot közterület rendezésekre, javításokra és karbantartásokra, míg 10-10 millió forintot a parkok és a temető fenntartására számoltak el. A gödöllői önkormányzattól tavaly 440,4 millió forintos támogatást kapott a VÜSZI.

Nézzük, hogyan alakult a többi, önkormányzati alapítású gödöllői gazdasági társaság gazdálkodása az elmúlt évben:

A helyi közétkeztetés vezető cége, a 2011-ben 231 millió forintos önkormányzati dotációt élvező Kalória Kft. 287 ezer forintos veszteséget termelt közhasznú tevékenysége során. Vállalkozási ténykedése azonban 788 ezer forintos adózott nyereséget hozott, így a tavaly közel 231 millió forintos önkormányzati támogatást élvező társaság 501 ezer forintos nyereséget produkált.

Csaknem 23,5 millió forintos pozitív egyenleggel zárta a 2011-es esztendőt a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft., amelynek az elmúlt évben 76,2 millió forintos támogatás jutott a helyi közkasszából. A közhasznú feladatellátás 8,3 millió forinttal, a vállalkozási tevékenység pedig valamivel több mint 15,1 millió forinttal táplálta a nyereséget. A mérleg szerinti eredmény fedezetet nyújt a tavaly decemberben a gödöllői önkormányzattól kapott 18 millió forintos likviditási kölcsön visszafizetésére.

61,2 millió forintos bevételével szemben 52,8 millió forintot költött el 2011-ben a Piac Kft. A közel 7,5 millió forintos nyereségből 5 millió forintot osztalékként elvon a tulajdonos önkormányzat, míg a fennmaradó 2,5 millió forint a biztonsági és beléptetési rendszer felújítására, korszerűsítésére fordítható.

A Gödöllői Távhő Kft. nem sokkal kevesebb mint 41,3 millió forintos, eredménytartalékba kerülő nyereséget termelt az elmúlt évben, ami 36,5  millió forinttal haladja meg a tervezett szintet. A társaság kintlévőségei december végén megközelítették a 44 millió forintot.

A végelszámolás alatt lévő gödöllői önkormányzati cégek közül a Városfejlesztő Kft. 83 ezer forintos veszteséget termelt, míg a Hulladékgazdálkodási Kft. 14,5 millió forintos pozitív eredménnyel fejezte be működését.

Végül, de nem utolsó sorban 18,5 millió forintos nyereséget mutattak ki az Erzsébet királyné Szállodát üzemeltető G-Magistratus Zrt. illetékesei a 2011. május 1-je és december 31-e közötti időszakra. A társaság korlátozott könyvvizsgálói véleménnyel ellátott mérlege részletesebb boncolgatásra érdemes…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online