Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Visszatér a tanácsrendszer?

2012-04-29 14:02:14

Sem a polgármesterek jó része, sem a parlamentben ellenzéki padsorokban ülő pártok képviselői nem tekintik pozitív ötletnek, hogy 2013. január 1-jétől létrejönnek a járási kormányhivatalok. A történetben Gödöllő fokozottan érintett, hiszen településünk lesz a 168 vidéki járás egyik székhelye.

A kormánypártiak abban látják a közigazgatási reform megújításának fontosságát, hogy a szolgáltató állam megteremtésének lényeges eleme az ügyfélközpontúság, a hatékonyabb, átláthatóbb működés biztosítása és a bürokrácia csökkentése. A jövő januártól létrejövő járási kormányhivatalokkal szemben aggályaikat megfogalmazók viszont úgy vélekednek: a változás inkább arra lesz jó, hogy felülről irányíthassák az önkormányzatokat.

Mivel Gödöllő az ország egyik legnagyobb járásának központja lesz, cseppet sem mindegy, hogy melyik elmélet gyakorlati beigazolódásával találkozunk majd 2013-tól. Az elképzelés szerint a feladatmegosztás úgy alakul, hogy a járási hivatalok veszik át a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, az útlevél-igazgatással, a gyámügyi igazgatással, a gyermek és ifjúságvédelemmel, valamint a szabálysértési ügyekkel kapcsolatos feladatkörét. Ehhez képest jegyzői hatáskörben maradnak – többek között – a helyi adóztatással összefüggő ügyek, a birtokvédelmi eljárás, a hagyatéki leltározás, a szociális ellátásokkal és támogatásokkal kapcsolatos ügyek, a helyi védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi ügyek, illetve egyes távhőszolgáltatással kapcsolatos feladatok.

A közigazgatási rendszer átszervezésében közreműködők azt a célt tűzték ki, hogy a járási hivatalokban zajló ügyintézés helyeként elsődlegesen azokat az ingatlanokat, ingatlanrészeket használják majd, ahol eddig is folyt ilyen tevékenység. Gödöllőn a Városháza piac felőli oldalán található okmányiroda (képen), illetőleg az épület földszintjén fellelhető lakosságszolgálati iroda helyiségei jöhetnek szóba.

Tekintettel arra, hogy a feladatok átrendezésével az azt ellátó humánerőforrást is biztosítani kell, elsősorban felkészült és tapasztalt szakemberekre számítanak az illetékesek. A gödöllői központú járási hivatal vezetésével összefüggésben már hónapok óta keringenek találgatások a városban. Kutakodásunk során arra jutottunk: végérvényesen még nem dőlt el, hogy jogi vagy államigazgatási végzettséggel, tapasztalattal rendelkező irányítója lesz-e a gödöllői hivatalnak, vagy politikai múlttal-jelennel bíró személyt neveznek ki a helyi központú közigazgatási egység élére, kormánytisztviselői jogviszonyban.

Akárhogy is lesz, a feladat ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon állami tulajdonba kerül. Ennek szabályozását a gyakorlatban a kormánymegbízott és az érintett település polgármestere között létrejövő megállapodás részletezi majd, amit október 31-ig kell megkötni. Amennyiben nem születik megegyezés az államhoz átkerülő vagyoni elemek átadás-átvételről, a megyei kormánymegbízott dönt november 15-i határidővel. A döntés ellen bíróságon lehet fellebbezni.

Ismerve Gémesi György nem túl derűlátó véleményét a közigazgatási rendszer megújításáról, nem zárható ki, hogy Gödöllőn akadnak majd (jog)vitára okot adó ellentétek. Ezt látszik alátámasztani, hogy városunk polgármestere a helyi képviselőtestület legutóbbi ülésén úgy fogalmazott: - A tanácsrendszer rosszabb formáját vezetik be, mint ami megszűnt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online