Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sarcolják a belógó hirdetőtáblákat

2012-04-12 16:27:42

Gödöllőn nem vezetik be az ebadót, viszont lesz bölcsődei gondozási díj, és fizetniük kell azoknak a vállalkozásoknak is, akiknek üzleti portál-dekorációja a kelleténél jobban belóg a közterületbe. Ez utóbbira egy, még tavaly februárban megalkotott önkormányzati rendelet biztosít lehetőséget.

Noha a helyi „törvényt” több mint egy éve hagyták jóvá a gödöllői képviselőtestület tagjai, a közterületre nyíló üzlettel rendelkező vállalkozások döntő többsége számára csak az idei év elején vált nyilvánvalóvá, hogy készül ellenük valami. A történet tapogatózó megkeresésekkel, felmérésekkel kezdődött, amit a váci székhelyű, a gödöllői közterületi reklám- és hirdetőfelületeket még bő tíz évig használóSERVITUM Reklám Kft. munkatársai végeztek el.

Mindezt a városvezetéssel kötött szerződésre hivatkozva tették, mondván: az önkormányzati rendelet értelmében közterület-használati engedélyhez kötött, ha egy üzlet homlokzata, kirakatszekrénye, ernyőszerkezete, védőtetője, valamint cég- és címtáblája 10 centiméteres távolságot meghaladóan benyúlik a közterületbe. Ráadásul, ebben az esetben fizetni is kell, méghozzá, négyzetméterenként nettó 880 forintot havonta.

Ennél is többe kerül, ha valaki közterületi árusítást tervez (nettó 1.100 forint/négyzetméter/hó), illetve, ha hirdető-berendezést, reklámhordozót vagy vetített reklámot kíván tevékenysége népszerűsítésére közterületen alkalmazni (nettó 1.430 forint/négyzetméter/hó).

Ráadásul, a kiszabott tarifa fizetése nem arányos, mert a díjszámítás szempontjából minden töredék négyzetméter egy egész négyzetméternek számít. Aki nem fizet, megszegi a helyi szabályozást, amiért 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Több helyi vállalkozó is bosszúsan jelezte hírportálunknak, hogy komoly ellenérzései támadtak a rendeletben foglaltak gyakorlati kikényszerítése során. Elmondásuk szerint a váci cég munkatársai egyfajta bevalló-íveket hagytak náluk, amik kitöltésével, úgymond, regisztrálhatják magukat a közterület-használati díj megfizetésére. Úgy értesültünk, hogy a díjat félévente, utólagos elszámolással, és most, az első alkalommal januárig visszamenőleg kérik el az érintettektől, akik vagy csekken, vagy átutalással tehetnek eleget ez irányú fizetési kötelezettségüknek. Az ügyben látókörbe került gödöllői vállalkozók többsége által nemes egyszerűséggel sarcnak nevezett pénz a SERVITUM Kft-hez folyik be, és tőlük kerül át a gödöllői közkasszába.

Kutakodásunk során annyit sikerült megtudnunk, kulcsfontosságú, ha a díj megfizetésére kiszemelt vállalkozás tisztában van azzal (esetleg igazolni tudja), hogy üzlete, boltja, irodája előtt hol húzódik a közterület határa. Ugyanis volt olyan eset, amikor ennek pontos meghatározása kiadáskímélő menedéket jelentett. Aki pedig nem tudja másként megúszni a díjfizetést, alkalmazhatja a legkézenfekvőbb megoldást: a reklámtábla eltávolítását a köztérről.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online