Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi György: fogy a türelem!

2012-03-15 18:46:14

Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, Gödöllőn már a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén elkezdődtek a programok. Idén sem volt ez másképp. A helyi ifjúság szerdai fáklyás felvonulását másnap a főtéren megrendezett városi ünnepség, a Petőfi-szobornál lezajlott koszorúzás és a lovasok felvonulása követte.

A 164 évvel ezelőtt kitört szabadságharcra és forradalomra emlékező gödöllői szabadtéri programok március 14-én, a kora esti órákban a helybéli ifjúság fáklyás felvonulásával kezdődtek. A menet a Petőfi-szobortól vonult a Dózsa György úti temetőbe, ahol – Czirle Fanny és Villant Bálint (Club Színház), valamint a Gödöllői Városi Vegyeskar tagjainak közreműködésével – tiszteletadást tartottak az Isaszegi csata emlékművénél.

Ma délelőtt a város főterén folytatódott a március 15-i gödöllői megemlékezés. A Városháza elé érkezőket az Ella Attila által dirigált Gödöllői Városi Fúvószenekar indulói fogadták.

Kisvártatva Gémesi György polgármester lépett a színpadra, hogy megossza ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Szónoklatának fő irányvonala a hazaszeretet és az összefogás fontosságára épült. Mint mondta: még áll a vár, de már megrogytak az alapjai. Ezeket meg kell erősíteni, amíg nem késő. Az érzékelhetően az ország vezetőinek (is) szánt polgármesteri gondolatok között figyelmeztető üzenetek is elhangzottak. Gémesi kihangsúlyozta: fogy az erő és a türelem. Hogy a folyamat kedvező, a felemelkedést szolgáló irányba forduljon, meg kell gátolni a hatalmi érdekeket erősítő politikai döntéseket, és fel kell hagyni a valóságot sok esetben elfedő ellenségkép-kereséssel.

A folytatásban a Turczi István rendezésében bemutatott, Magyar vagyok című műsort láthatták-hallhatták az érdeklődők. A prózai betéteket Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház direktora tolmácsolta, a zenés részek idején Nemes Levente hangszeres előadóművész gitárjátékát élvezhette a publikum, míg a mozgáselemeket a kétszeres Kiváló együttes címmel büszkélkedő Gödöllő Táncegyüttes (művészeti vezető: Széphalmi Zoltán) tagjai adták közkinccsé.

A műsort követően az ünneplő tömeg a Petőfi-szoborhoz sétált, ahol a városvezetők, valamint a gödöllői intézmények, szervezetek, egyesületek és pártcsoportok képviselőinek részvételével lezajlott koszorúzás után lovasok és fogatok vonultak fel a Tarsolyos Lovas Egylet szervezésében, a Kossuth Lajos utca - Petőfi tér - Bajcsy-Zsilinszky utca útvonalon.

A március 15-i gödöllői ünnepi események zárásaként, 17 órától átadták a tizenhat évvel ezelőtt alapított Gödöllő Városért díjat a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében. A képviselőtestület tagjai idén Benedek Krisztina népdalénekes, népiének- és néptánc-pedagógusnak, Márton Danku István karnagynak (képen balra) és rendező-tanárnak, valamint a VÜSZI Kft. dolgozói közösségének adományozta a város második legragosabb kitüntetését.

Címkék

Március 15


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online