Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Többet loptak tavaly Gödöllőn

2012-03-08 13:25:43

Március 7-én még New York-i hivatalos útjáról tartott haza, egy nappal később pedig már az általa 2010 novembere óta vezetett Gödöllői Rendőrkapitányság tavaly végzett munkájáról tartott beszámolót a gödöllői képviselőtestület tagjainak Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos. A városatyák ellenvetés nélkül fogadták el a rendőrkapitányi jelentést.

Ami a Gödöllői Rendőrkapitányság feladatkörét illeti, a 2011-es esztendő első félévében településünkön lezajlott, hazánk soros Európai Uniós elnökségéhez kötődő események biztosításában való aktív részvétel minden korábbinál nagyobb szakmai kihívást jelentett a helyi kapitányság vezetése és állománya számára. A gödöllői zsaruk (186 fő) összesen 19 rendezvény biztosításában működtek közre, amik közül 5 volt kiemelt kockázatú.

Annak ellenére, hogy 2011-ben 24 fő hivatásos rendőr és 4 fő közalkalmazott távozott a helyi kapitányság kötelékéből, a tavaly nyáron elindult létszámbővítésnek (98 fő hivatásos rendőr és 6 fő közalkalmazott) köszönhetően, decemberre 257 főre duzzadt a 27 település (7 város és 20 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelős Gödöllői Rendőrkapitányság személyi állománya. Tisztként 53-an, tiszthelyettesként 176-an teljesítenek szolgálatot, míg a közalkalmazotti létszám 28 fő. Az elmúlt esztendőben a középvezetői állományt érintően 13 esetben történt személyi változás.

A statisztikai adatokat böngészve megállapítható, hogy 2011-ben 4.660 (2010-ben 4.584) ismertté vált bűncselekményt követtek el a megyei székhelyű kiemelt egységként működő Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ezekből a bűnesetekből városunk mintegy 28 százalékkal részesedett (1.315 eset), ami a korábbi évhez (1.320 eset) képest mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.
A személy elleni bűncselekmények száma az elmúlt évben Gödöllőn 33 volt (2010-ben 14), amiből 13 (2010-ben 21) minősíthető szándékos testi sértésnek. Kedvező tendencia mutatkozik a rablások tekintetében, hiszen 2011-ben 5 ilyen jellegű bűncselekménynek szolgált helyszínéül Gödöllő, míg egy évvel korábban 16-nak. Kábítószerrel való visszaélés miatt tavaly összesen 64 esetben indult eljárás, ebből 15 volt a Gödöllőn lefülelt, úgynevezett, diszkó-drogos esetek száma.
További, Gödöllőre vonatkozó bűncselekmény-elkövetési adatok:

Érdemleges adat, hogy a Gödöllőn, 2011-ben bekövetkezett 1.315 bűncselekmény kapcsán 286 elkövető vált ismertté, akik közül 29 volt fiatalkorú. A bíróság elé állítás intézményét 159 esetben alkalmazták a helyi zsaruk, akik az elmúlt évre 34,33 százalékos nyomozás-eredményességi mutatót produkáltak (megyei átlag 27,1%). A gödöllői kapitányság tavalyi felderítési mutatója elmarad az előző években közzétett, 40 százalék körüli, vagy azt meghaladó mértéktől, amiben jelentős szerepet játszik, hogy korábban más – egyes vélemények szerint, hamisításra utaló – statisztikai elvek alapján számoltak.

A helyi kapitányság közrendvédelmi osztályának munkatársai tavaly 164 elfogást (2010-ben 177) hajtottak végre (27 esetben gödöllői lakost kapcsoltak le), és 307 esetben (tavalyelőtt 550 eset) éltek az előállítás lehetőségével (43 alkalommal gödöllői lakos volt az érintett). Szabálysértési feljelentés 510 alkalommal született (2010-ben 1.777 eset), a büntető-feljelentések száma pedig elérte a 30-at (2010-ben 54). 2.317 főnek (2010-ben 2.000) kellett helyszíni bírsággal szembesülnie, ami kevéssel több mint 13,8 millió forintos (2010-ben 12,6 millió forint) bevételt eredményezett.

Csökkenő iktatott ügyszám mellett szépen termelt a hatóságként működő igazgatásrendészeti egység, amely az 5.546 ügy túlnyomó részét (110 kivételével) lezárta, és 95,7 millió forintos bírságot rótt ki. Más kérdés, hogy az elmúlt évben ennek az összegnek alig egyharmadát, 30,9 millió forintot fizettek meg a renitensek.

Bűnmegelőzési szempontból lényeges változásnak tekinthető, hogy tavaly október óta működik a térfigyelő rendszer Gödöllőn. Annak ellenére, hogy a kamerák képminőségével kapcsolatosan vannak negatív tapasztalatok, december közepéig lopást 3 alkalommal, rongálást (graffiti) egy alkalommal, míg kábítószerrel visszaélést 3 esetben észleltek a köztéri „szemek”. A Gödöllői Rendőrkapitányság 349 dolgozója összesen 3.998 órában hajtotta végre a térfigyelő rendszerrel kapcsolatos feladatokat. Ténykedésük kapcsán 25 szabálysértési feljelentés, 93 helyszíni birság kiszabása (567 ezer forintos bevétellel), 17 előállítás és 9 elfogás történt.

A gödöllői kapitánysághoz tartozó településeken az elmúlt esztendőben mintegy 47 százalékkal (251-ről 171-re) csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma. A rendőröknek tavaly 46 alkalommal kellett helyszínelniük városunk közútjain. Halállal szerencsére csak egy, súlyos sérüléssel 11, míg könnyű sérüléssel 25 baleset végződött Gödöllőn.  A 3-as főút (Szabadság út) gödöllői szakaszán 9 súlyos és 7 könnyű sérüléssel járó baleset adott munkát a zsaruknak. A helyi rendőrök tudomására jutott anyagi káros ütközések száma 2010-ről 2011-re 125 esetről 105 esetre mérséklődött.
A közlekedési balesetek visszaszorításának egyik leghatékonyabb módszere a sebességellenőrzés. A gödöllői kapitányság területén 2011-ben 172 napon, összesen 999 üzemórában működtek a traffipax-készülékek. A berendezések által rögzített felvételek alapján 7.932 intézkedés történt.

Bozsó Zoltán úgy látja, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság a megnövekedett feladatokból adódó elvároknak megfelelően látta el munkáját az elmúlt évben. A gödöllői rendőrök tevékenységét a szakmai előírások betartása, a törvényesség és a lakossági igényeknek való megfelelés jellemezte. A kapitányi beszámolóval kapcsolatos kérdések és hozzászólások azonban alátámasztották, hogy a viszonylag kedvező gödöllői mutatók ellenére, több területen is akad még tennivaló.

A helyi közrend és közlekedés biztonságának javítása érdekében az illetékesek a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az utóbbi időben számottevően elszaporodott vagyon elleni bűncselekmények számának visszaszorítására, az esetek hatékonyabb felderítésére, valamint a sebesség-ellenőrző készülékek kihasználtságának növelésére. Ezen kívül cél a térfelügyeleti rendszerből adódó lehetőségek hatékony kihasználása, illetve a gyorsított bíróság elé állítás jogintézményének intenzív alkalmazása. A terv szerint folytatódik a Gödöllő több pontján már kiválóan működő körzeti megbízotti hálózat bővítése. Cél, hogy a kapitányság által jelenleg fenntartott 29 megbízotti státuszszám minél előbb 41-re növekedjen.

Értesülésünk szerint áprilistól előrelépés várható a közterületi rendőri jelenlét területén is, hiszen vannak olyan vezetői elképzelések, hogy fiatal rendőrök 6-8 fős csoportja – egyfajta razzia-jelleggel – egy-egy napon, vagy napszakban fokozott ellenőrzést tart Gödöllő különböző városrészein.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online