Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyelték a díszpolgári címet

2012-03-08 07:11:15

A Gödöllő Díszpolgára kitüntetés 1996-os újraalapítása óta – 2011 kivételével – minden évben átadták a város legrangosabb elismerését. Az elsőt a tavaly júliusban elhunyt Habsburg Ottó érdemelte ki, az eddigi utolsót pedig Pécsi Ildikó, 2010-ben. Csupán egyetlen olyan esztendő volt, a 2003-as, amikor ketten kapták meg a település címerével ékesített arany pecsétgyűrűt. 2012-től erre megszűnt a lehetőség.

Amikor 1996-ban az akkori gödöllői képviselőtestület tagjai rendeletet alkottak a Gödöllő Díszpolgára címről, úgy döntöttek, hogy a kitüntetés értékének megőrzése érdekében évente csak egy személy érdemelhesse ki.

Azonban, a 2002-es választást követően, a gödöllői önkormányzatiság történetében azóta is példa nélküli helyzet állt elő, mivel az MSZP-SZDSZ-Gödöllői Civil Fórum választási tömörülés, kiegészülve a MIÉP-es képviselővel, ugyannyi szavazattal rendelkezett a testületben, mint amennyit a Fideszes városatya által támogatott lokálpatrióta klubosok birtokoltak. A 12-12-es szavazati arány szinte minden döntés meghozatala előtt kompromisszumra késztette a feleket.

Az akár „boldog békeidőnek” is felfogható patthelyzet hatással volt a 2003-as díszpolgár-választásra is, hiszen mindkét oldal ragaszkodott a saját jelöltjéhez. Igen ám, de a rendelet nem engedte, hogy két díszpolgárt avassanak, így módosítani kellett a szabályozást. Ekkor került be a rendeletbe az a mondat, miszerint: Gödöllőn a díszpolgári cím évente legfeljebb két személynek adományozható. Így vehette át 2003-ban a kitüntetést a két évvel később elhunyt zenepedagógus, Winkler Nándor, valamint a Gémesiék által favorizált volt gimnáziumi igazgató, Heltai Miklós.

Kettős díszpolgári cím adományozás azóta nem volt Gödöllőn, és február elején biztossá vált, hogy egy darabig nem is lesz. A helyi képviselőtestület tagjai – a polgármester javaslatára – kilenc év elteltével visszaállították az eredeti helyzetet, azaz, éves szinten egyre korlátozták a város legrangosabb elismerésében részesíthető személyek számát.

Ha jól belegondolunk, a módosításnak nem sok értelme volt. Részben azért nem, mert a Gémesi György vezette lokálpatrióta klubos többség azt választ meg díszpolgárnak, akit akar. Részben pedig azért nem, mert a „legfeljebb kettő” a magyar nyelv pontos értelmezése szerint nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy csak egy valaki kaphassa meg a kitüntetést. Pláne azok után, hogy az elmúlt évben hiába volt több jelölt is, egyikük sem hatotta meg a polgármestert annyira, hogy előterjesztést készíttessen ebben a témakörben.

De mi lesz majd akkor, ha egy testvér- vagy ikerpár olyat tesz Gödöllőért, amire nem mondhat nemet Gémesi?


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online