Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Épül a kertvégi hulladékudvar

2012-03-06 12:34:05

Szűk két évvel ezelőtt, 2010 júniusában adták át a város határában található Ökörtelek-völgyben, a Zöld Híd Program keretében, több mint 2 milliárd forintból, közel két év alatt megépített, korszerű technológiával felszerelt hulladékkezelő központot. Ezt követően, néhány héten belül Gödöllőn is elindult a szelektív hulladékgyűjtés, aminek szerves része a város 40 pontján kiépített hulladékgyűjtő sziget.

A korunkban megkívánt környezetvédelmi követelményekhez igazodó gödöllői hulladékkezelési rendszer teljessé tételéhez hozzátartozik egy lakossági hulladékudvar létesítse is, amit az eredeti projekt tartalmazott. Ezt alapul véve, tehát, nem tekinthető újdonságnak, hogy a Kőrösi-Csoma Sándor utca végén, a volt vásártér területén elkezdődtek a hulladékudvar megvalósításának munkálatai.

Az ott élők először furcsállták a történéseket, és kérdően kutakodtak, mi épül a „kertjük végében”. Aki járt már hulladékudvarban, tudja, hogy nincs ok különösebb aggodalomra, hiszen ezek a létesítmények – szakszerű kivitelezés és működtetés esetén – nem jelentenek káros hatást a környezetre.

Nézzük, pontosan mire is szolgálnak a lakossági hulladékudvarok. Elsősorban a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék ellenőrzött átvételére. A meghatározott nyitvatartási rend szerint üzemelő, bekerített, biztonsági kamerával védett objektumok térítésmentesen fogadják a lakossági eredetű és mennyiségű hulladékot.

A leadható hulladékok törvényileg szabályozott körét főként az egymástól külön gyűjtött másodnyersanyagok (papír, üveg, műanyag, fém- és zöldhulladék, gumiabroncs), a lakossági veszélyes hulladékok (háztartási berendezés, elektronikai hulladék, szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradék, sütőzsiradék, növényvédőszer-maradék, fénycső és izzó, fáradt olaj és veszélyes anyaggal szennyezett csomagolóanyagok), az építési- és bontási hulladékok, illetőleg – kisebb mennyiségben – a háztartási lom alkotják. Nem leadható hulladéknak számítanak a robbanás-, fertőzés- és sugárveszélyes anyagok, valamint a laborvegyszerek, valamint a nem átlagos (háztartási) mennyiségű szemét.

Köles Krisztiántól, a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezető igazgató helyettesétől, környezetvédelmi és műszaki igazgatójától megtudtuk, hogy a gödöllői hulladékudvar műszaki átadását áprilisra tervezik. Ezt követően azonban még számos engedély beszerzése szükséges a működés beindításához, így nem elképzelhetetlen, hogy csak a jövő év elejétől fogad majd hulladékot a mintegy 80 millió forintból megvalósuló objektum.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online